Camera Reprezentanților din Statele Unite a lansat o investigaţie pe numele lui Trump
Externe 25 septembrie 2019, 20:12 | 819

În Statele Unite ar putea fi declanșată o anchetă, care s-ar termina cu iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui Donald Trump, transmite BBC. Motivul îl reprezintă informațiile apărute în presă, potrivit cărora liderul de la Casa Albă ar fi făcut presiuni asupra Ucrainei în încercarea de a aduce prejudicii de imagine fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalul său la scrutinul din 2020.

Donald Trump este suspectat că i-a cerut lui Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică, în ziua de 25 iulie, să ofere informaţii compromiţătoare despre afacerile lui Joe Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite, şi ale fiului acestuia, Hunter Biden. Cel din urmă a devenit directorul unei companii de gaze naturale din Ucraina, în 2014, în perioada în care tatăl său era vicepreședinte al Statelor Unite. Trump susține că această numire a încălcat legea și ar fi insistat pe lângă actualul președinte ucrainean să pornească o investigație în acest sens. Mai mult, el ar fi blocat un ajutor militar de câteva milioane de dolari destinat Ucrainei și ar fi condiţionat acordarea acestuia cu declanşarea anchetei împotriva lui Joe Biden şi a familiei acestuia. Liderul de la Casa Albă a recunoscut că a abordat cu președintele Ucrainei subiectul Biden, dar a negat că ar fi făcut vreo presiune. Ancheta demarată împotriva sa o consideră ”hărţuire prezidenţială”.

A reacționat și liderul de la Kiev, care a negat că s-ar fi făcut presiuni de la Washington.

În acest context, Donald Trump a anunțat că a autorizat publicarea conversaţiei telefonice, pe care a avut-o cu omologul său ucrainean, dar documentul nu a apărut, deocamdată, în presă. 

Opinia ta contează. Comentează!