/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Cuplat, deci salvat. Zece taximetriști au primit astăzi scaune auto gratuite pentru copii

missing
25 septembrie 2019, ora 21:40

În timp ce legea obligă șoferii să transporte copiii doar în scaune speciale, nu toți se conformează, riscând cu viața celor mici. Și mai periculoasă este deplasarea în taxiuri, care, la fel, trebuie să fie echipate corespunzător. Doar o singură companie de taxi deține câteva scaune auto, ce revin pentru toate mașinile firmei. Ca să le reamintească despre importanța lor, un grup de inspectori de patrulare au oferit, gratuit, pentru zece șoferi de taxi scoici și scaune și i-au învățat cum se le folosească.

„Știți cum se pune această scoică? Deci, cu capul spre direcția de deplasare”. 

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Dacă aveți un copil mic acasă, atunci conform legii, sunteți obligat sa îl transportați utilizând scăunelul special. În taxi, acesta neapărat trebuie plasat pe bancheta din spate, cel mai sigur loc fiind la mijloc”.

Specialiștii spun că statisticile din capitală sunt alarmante. De aceea, părinții care nu mai au nevoie de scaune pentru copii sunt îndemnați să le doneze Asociației Obștești Automobil Club, care ulterior, le distribuie firmelor de taxi.

VIRGINIA MANDALAC, MANAGER DE PROIECTE AUTOMOBIL CLUB MOLDOVA: „Am depistat că am ajuns la 50 de procente de utilizare a scăunelelor auto. În suburbii și în zonele rurale situația este mult mai rea”.

De exemplu, o companie de taxi din Chișinău a deținut până acum doar cinci scaune pentru copii și asta pentru că părinții nu obișnuiesc să ceară o mașină echipată corespunzător, ci preferă să-și țină în mâini copilul.

GHEORGHE CUCTA, REPREZENTANTUL COMPANIEI DE TAXI: „Să se solicite un taxi cu timp în rezervă, pentru că dacă nu este o mașină în apropiere, să vină alta dotată cu scaun”.

Amenda pentru lipsa scaunului pentru copii ajunge până la 600 de lei. Ca să scape de aceasta, șoferii de taxi găseau diferite metode de a face rost de scaune.

„Eu am scaunele mele personale, două acasă. Știind că am copii mai mici în mașină, îmi iau unul cu mine”.

„Sunt părinți care vin singuri cu scaunele lor, chiar scriu comentariu când fac comanda de taxi”.

În total, zece șoferi de taxi au primit astăzi scaune gratuite pentru copii. Acțiunea face parte din campania „Cuplat, deci salvat”, inițiată de Inspectoratul Național de Patrulare, în parteneriat cu mai multe ONG-uri.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram