/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Tancurile Abrams, retrase de pe front

Federația Rusă, obligată de CtEDO să achite mii de euro unor cetățeni moldoveni

missing
24 septembrie 2019, ora 17:21

Doi locuitori ai regiunii transnistrene vor primi despăgubiri de mii de euro de la autoritățile Federației Ruse după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) le-a făcut dreptate. Instanța a făcut publice opt hotărâri prin care a recunoscut că Rusia se face vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane și dreptului la libertate și siguranță.

Potrivit asociației Promo-Lex, una din cauze se referă plângerea adresată CtEDO de către Valeriu Mițul și Iurie Coțofan. Este vorba despre acțiunile abuzive ale așa zisei miliții transnistrene din 2 martie 2011, când primarul satului Corjova Valeriu Mițul și un consilier sătesc Iurie Coțofan au fost arestați pe motiv că ar fi participat la un miting prilejuit comemorării victimelor războiului din anul 1992.

Aceasta se întâmpla în momentul când cei doi funcționari ieșeau din Biserica din satul Corjova și se îndreptau către cimitir pentru a depune flori. Deoarece, aveau cu sine drapelul Republicii Moldova, ei au fost acostați de aproximativ 30 de angajați ai așa zisei miliții transnistrene, care au aplicat măsurile speciale și i-au reținuți pe reclamanți.

În aceiași zi, un așa numit judecător al „judecătoriei Dubăsari” a condamnat reclamanții la șapte zile arest contravențional pe motiv de nesupunere cerințelor milițienilor și pentru faptul că a îndrăznit să ridice drapelul Republicii Moldova în localitatea Corjova, raionul Dubăsari.

Reclamanții au fost plasați intenționat în condiții degradante de detenție, la subsolul secției de miliției din orașul. Dubăsari. Celor doi le-au fost refuzate vizita avocaților și recepționarea bunurilor din partea rudelor. Au fost deținuți timp de trei zile în celule umede cu miros de mucegai, fără încălzire, cu paturi metalice.

Funcționarii au fost eliberați după trei zile de arest și detenție în subsolul secției de miliție. În urma detenției în aceste condiții ambii reclamanți au fost spitalizați ca urmare a înrăutății stării generale de sănătate. Ulterior, reclamantul Valeriu Mițul a fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă și a fost supus la două intervenții chirurgicale.

Curtea a constatat vinovăția Federației Ruse și a dispus încasarea sumei de nouă mii de euro în calitate de prejudiciu moral pentru fiecare reclamant, și 1800 de euro în calitate de costuri și cheltuieli.

Totodată, CtEDO a pronunțat alte zeci de hotărâri prin care a recunoscut violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane și degradante, precum și dreptului la libertate și siguranță. În total pe cauzele respective CtEDO a dispus încasarea prejudiciilor morale în mărime de 272. 200 euro.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram