FMI a evaluat mersul reformelor
Economic 23 septembrie 2019, 19:52 | 1043

Fondul Monetar Internaţional anunţă că a finalizat a patra și a cincea evaluare a programului pentru Republica Moldova. Condițiile acestuia sunt realizate, în linii mari, în parametrii conveniţi, cu implicarea plenară a autorităților, iar devierile de la politici, care existau în trecut, au fost pe deplin corectate, spun experţii FMI. În consecinţă, acest lucru permite acordarea a peste 46 de milioane de dolari ţării noaste. Totodată, FMI a aprobat solicitarea oficialilor de a extinde durata programului până la 20 martie 2020 și de a modifica orarul de debursare, pentru a permite finalizarea cu succes a acestuia.

Potrivit Reprezentanţei Permanente în Republica Moldova a FMI, este important ca autoritățile de la Chişinău să promoveze politici macroeconomice prudente, bine coordonate și să implementeze în continuare reformele, în special cele care au scopul de a curăța definitiv sectorul financiar, de a consolida cadrele instituționale și de a asigura transparența și previzibilitatea în sectorul energetic. Directorul adjunct al FMI a declarat că...

Experții FMI au mai remarcat că au fost înregistrate progrese semnificative în implementarea reformelor în sectorul financiar. Totodată, ei au spus că, în perioada ce urmează, va fi extrem de important de a asigura ieșirea de sub regimul de administrare temporară a unei bănci care se plasează pe al doilea loc după mărime, de a perfecționa cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor, dar și de a realiza progrese semnificative în recuperarea activelor fraudate. FMI s-a referit, printre altele, și la politica monetară, care ar trebui să se axeze în continuare pe obiectivul menţinerii stabilităţii preţurilor. A patra și a cincea evaluare a programului FMI pentru Republica Moldova s-a încheiat pe 20 septembrie. În consecinţă, Chişinăul poate accesa suma totală de circa 46,1 milioane de dolari. Valoarea totală a programului este de aproximativ 178,7 milioane de dolari sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI. Acesta a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Scopul finanțării acordate de FMI este de a susține reformele economice și financiare promovate de autoritățile de la Chişinău. 

Opinia ta contează. Comentează!