Linkuri accesibilitate

„Haosul lui Orwell” și scenariul apocaliptic al unui Brexit fără acord


Protest anti-Brexit în fața Parlamentului britanic
Protest anti-Brexit în fața Parlamentului britanic

Cel mai îngrijorător punct de pe planul pe care Guvernul a fost obligat să-l publice spune că „grupurile sociale cu venituri mici vor fi afectate disproporționat de creșterea prețurilor alimentelor și carburanților”.

Parlamentul European va dezbate Brexitul săptămâna viitoare, dar tot săptămâna viitoare circumstanțele ieșirii forțate din UE vor fi examinate, fapt fără precedent, chiar de Curtea Supremă a Marii Britanii.

Judecătorii Curții Supreme, după al căror verdict nu mai există recurs, se reunesc în ședință excepțională pentru a decide dacă sau nu Boris Johnson a mințit-o pe regina Elizabeta atunci când a obținut de la ea suspendarea pentru cinci săptămâni a activității Parlamentului.

Curtea Supremă se va reuni după verdictul, miercurea trecută, al unui tribunal din Scoția, care a decis că Boris Johnson a mințit-o pe regină în legătură cu procedura și urmările Brexitului, atunci când a făcut-o să semneze suspendarea Parlamentului.

Tot miercuri, sub presiunea camerei inferioare a Parlamentului, Guvernul lui Boris Johnson a fost obligat să publice documentul intern care analizează efectele ieșirii Marii Britanii din UE, document în care se avertizează că un Brexit fără acord va duce, ca într-un scenariu apocaliptic, la o penurie de medicamente și la creșterea prețurilor la alimente și combustibili.


Raportul, care datează din luna august, imaginează consecințe funeste, împărțite în 20 de puncte, pe 5 pagini. E vorba de trafic blocat zile în șir în porturi și pe autostrăzi; imposibilitatea de a livra la timp produse proaspete în magazine; creșterea subită a prețurilor pe fond de speculații cu prețurile produselor de primă necesitate, mai ales că începând din luna noiembrie practic toate fructele și legumele din Marea Britanie provin întotdeauna din importuri.

Ar putea fi afectate importurile de medicamente, care provin în proporție de 75% din UE...


Raportul Guvernului evocă riscurile unor cumpărări masive din panică, ceea ce ar accelera golirea magazinelor și creșterea rapidă a prețurilor. La fel, ar putea fi afectate importurile de medicamente, care provin în proporție de 75% din UE.

Fără a cădea în teoria conspirațiilor, s-a atras atenția că cineva din grupul de experți pare să fi practicat umorul negru. Raportul poartă numele de cod Yellohammer, care e numele unei păsări banale, însemnând: „presură”. Dar, amestecând literele după principiul anagramei, rezultă expresia „​Orwell Mayhem” = „​Haos orwellian”!

Boris Johnson a încercat să minimalizeze importanța acelui raport, argumentând că era vorba doar de un document intern care căuta să analizeze cea mai sumbră ipoteză și a afirmat încă o dată că el negociază cu Bruxelles și dorește un acord. El a fost de îndată contrazis de președintele Parlamentului European, David Sassoli, care a spus joi, după o întâlnire la Bruxelles cu negociatorul britanic David Frost, că Londra nu a venit cu nicio propunere concretă și cu niciun plan pe care să se poată discuta.


Uniunea Europeană pare să se fi resemnat definitiv cu ideea că Marea Britanie va ieși fără un acord. Faptul că britanicii nu vor primi niciun cadou s-a văzut și din aceea că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a atribuit portofoliul comerțului irlandezului Phil Hogan.

Este limpede că un comisar irlandez al comerțului, cunoscut pentru duritatea sa, nu va face nicio concesie în negocierile de divorț cu Londra, care dorește să reinstaureze o frontieră fizică în Irlanda de Nord.


Cel mai îngrijorător punct de pe planul-catastrofă pe care Guvernul a fost obligat să-l publice este punctul 17, care sună ca pregătirea unei țări ce se așteaptă la un început de război civil: „Grupurile sociale cu venituri mici vor fi afectate disproporționat de creșterea prețurilor alimentelor și carburanților”, avertizează raportul, care pune astfel în gardă Guvernul de posibilitatea stârnirii unor răzmerițe ale săracilor.

Singurul lucru pozitiv pare a fi că principalele supermarketuri au anunțat că hârtia igienică nu va lipsi. Cu marile emoții prin care se va trece la nivel național, este poate o rară veste bună.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG