Negocierile de pace dintre Statele Unite și liderii talibani au fost anulate
Externe 9 septembrie 2019, 16:06 | 834

Negocierile de pace dintre Statele Unite și liderii talibani au fost anulate. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, care a invocat cele două atacuri produse săptămâna trecută la Kabul, în care au murit inclusiv doi cetățeni români. Decizia de anulare va duce la moartea multor americani, au amenințat reprezentanții talibanilor.

Anunțul președintelui Donald Trump a venit în contextul în care Statele Unite și talibanii erau aproape de încheierea unui acord de pace. Trimisul special al Casei Albe pentru Afganistan anunța la începutul săptămânii trecute că Statele Unite ajunseseră la un acord cu talibanii, care ar fi urmat să fie aprobat de Trump. Potrivit documentului, America urma să își retragă trupele din cinci baze din Afganistan, dacă talibanii își asumau responsabilitatea de a respecta condițiile impuse în cadrul negocierilor. Cu toate acestea, în urma recentelor atacuri de la Kabul, Donald Trump a pus la îndoială acest acord.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a criticat decizia și i-a transmis lui Donald Trump că americanii vor avea cel mai mult de pierdut de pe urma anulării discuțiilor de pace.

Tensiunile au izbucnit după ce 27 de oameni au murit la Kabul, în doar câteva zile, în urma a două atacuri coordonate ale militanților talibani. Primul a vizat o clădire unde își au sediul mai multe misiuni diplomatice, inclusiv Ambasada României, iar cel de-al doilea s-a produs în apropierea cartierului general al NATO şi a unor birouri guvernamentale din Kabul. Printre victime sunt și doi cetățeni români - un angajat al ambasadei și un militar. 

Opinia ta contează. Comentează!