Dodon: Gazul se va ieftini
Social 9 septembrie 2019, 19:50 | 1333

Igor Dodon anunță că, de la 1 octombrie curent, Republica Moldova va beneficia de o reducere de 10-15 dolari la prețul de import al gazelor naturale din Federația Rusă. ”Am ajuns la o înțelegere cu rușii!”, a declarat Dodon presei de la Chișinău, după ce s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin și reprezentanții Gazprom. Asta în timp ce prețul mediu al gazelor în Europa e de două ori mai mic decât în Republica Moldova.

Republica Moldova achită în prezent Rusiei un tarif de 235 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Reducerea de 10-15 dolari la o mie de metri cubi ar însemna o ieftinire la import de aproximativ 5%. Această scădere nu se va simți însă în buzunarele consumatorilor finali, spune Igor Dodon. Consumatorii ar putea să plătească mai puțin puțin pentru gaze abia din anul viitor, când, potrivit președintelui, prețul gazelor din Rusia ar putea să se ieftinească cu 45-50 de dolari pentru mia de metri cubi. Expertul în energetică Sergiu Tofilat spune însă că indiferent de înțelegerile lui Dodon cu Putin, prețul gazelor pentru Republica Moldova va scădea anul viitor. Asta pentru că la formarea tarifului se iau în considerație prețurile la gaz, păcură și motorină pe piața europeană în anul precedent, iar acolo gazul este de două ori mai ieftin decât în Republica Moldova - 120 de dolari pentru mia de metri cubi.

Întrebat care e totuși meritul lui pentru reducerea preconizată din octombrie, odată ce actuala formulă de calcul este încă valabilă, Igor Dodon a repetat același răspuns. În cadrul conferinței de presă, Dodon a mai anunțat că scutirea de taxe vamale pentru exportul unor produse agricole moldoveneşti în Federaţia Rusă a fost prelungită până cel puţin la sfârşitul anului. Potrivit lui, în primele şase luni ale anului curent exportul de fructe pe piaţa rusă a crescut cu 35 de procente, de conserve - cu 31 la sută şi de vinuri - cu 42 de procente. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie