Linkuri accesibilitate

O nouă dispută bancară între Chișinău și Tiraspol


Banca centrală de la Tiraspol
Banca centrală de la Tiraspol

Administrația separatistă susține că autoritățile moldovene ar exercita presiuni, în timp ce BNM cere mai multă transparență, în contextul noilor reglementări internaționale.

Administrația de al Tiraspol se plânge că băncile moldovenești ar fi blocat conturile agenților economici din regiunea transnistreană, motiv pentru care aceștia nu mai pot face operațiuni bancare cu partenerii lor din străinătate și acuză Chişinăul de presiuni și de nedorință de a-și respecta angajamentele.

Chişinăul spune însă că băncile din Republica Moldova au solicitat clienților mai multă transparență în contextul prevenirii spălării banilor și combaterii terorismului, fiindu-le acordat și un termen pentru conformare, iar ulterior au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, printre care și câteva întreprinderi din regiunea transnistreană. Un comentariu al BNM notează că peste 400 de întreprinderi din stânga Nistrului dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău și că au fost blocate doar tranzacțiile câtorva întreprinderi care nu s-au conformat cerințelor.


Presa din stânga Nistrului scrie că joi, 5 septembrie, una din băncile comerciale de la Chişinău a blocat conturile mai multor întreprinderi transnistrene și citează responsabili din Banca centrală de la Tiraspol care spun că problemele au început încă din luna iunie, când băncile de la Chişinău au început să refuze deschiderea de conturi pentru întreprinderile din stânga Nistrului. Prim-adjunctul Băncii centrale de la Tiraspol, Alexei Melnik, spune că Banca Națională a Moldovei în permanență face presiuni pentru a limita activitatea băncilor transnistrene și chiar a făcut mai multe demersuri pe lângă autoritățile ruse pentru ca acestea să blocheze conturile corespondente ale băncilor din regiunea transnistreană deschise în sistemul bancar rusesc.

„Cea mai mare lovitură pentru noi a fost când în 2011 Trezoreria federală a SUA a recomandat insistent băncilor americane să fie prudente când fac tranzacții cu participarea instituțiilor financiare din Transnistria. La modul practic acest lucru însemnă că toate operațiunile în dolari SUA ale băncilor noastre sunt strict monitorizate și limitate, ceea ce presupune întârzieri la plăți, rețineri, iar uneori chiar respingerea anumitor tranzacții”, a declarat Alexei Melnik. „Singura ieșire din situație a fost deschiderea de către agenții economici transnistreni a unor conturi în băncile din Republica Moldova. Aceasta a fost, apropo, recomandarea mediatorilor internaționali din procesul de reglementare transnistreană. Pentru sistemul bancar transnistrean a fost un moment dureros – am fost nevoiți să cedăm o parte din lichidități și resursele respective au lucrat nu pentru economia Transnistriei, ci pentru cea a Republicii Moldova. Dar întreprinderile s-au adaptat și acest lucru a permis continuarea comerțului extern”, a mai spus responsabilul de la Tiraspol.


Șeful negociatorilor de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că prin blocarea conturilor agenților economici transnistreni Chişinăul creează noi probleme în relația cu Tiraspolul pentru că nu dorește să-și îndeplinească vechile angajamente. Acesta mai atrage atenția asupra faptului că problema s-a acutizat în ajunul reluării negocierilor în formatul 5+2, planificate pentru luna octombrie.

Într-o reacție oficială, Banca Națională a Moldovei notează că la nivel mondial se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, iar Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

„Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control și, fiind identificate eventuale riscuri, au solicitat mai multă transparență din partea clienților. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat și termen pentru conformare. Astfel, deținătorii de conturi bancare urmau să acționeze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei și le-au asumat”, se spune în comentariul BNM.

Comentariul mai notează că ulterior, băncile licențiate au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, printre care și câteva întreprinderi din regiunea transnistreană. În prezent, peste 400 de întreprinderi din această zonă dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG