Guvernul din Hong Kong cedează
Externe 4 septembrie 2019, 18:51 | 822

Victorie pentru protestatarii din Hong Kong. Guvernul a anunţat retragerea proiectului de lege privind extrădarea, care a scos în stradă peste un milion de oameni în ultimele trei luni. Amănunte aflați în cele ce urmează.

HONG KONG Retragerea proiectului de lege care ar fi facilitat extrădările în China a reprezentat una dintre principalele cerinţe ale protestatarilor pentru democraţie şi înseamnă o primă înfrângere a Beijingului în conflictul dintre China şi Hong Kong. Proiectul de lege fusese suspendat în luna iunie, în momentul în care un milion de oameni au ieşit în stradă şi au înconjurat sediul legislativului. Manifestanții au cerut însă retragerea completă a documentului și au continuat protestele, care au degenerat în violențe, Armata chineză fiind la un pas de a interveni. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi dintre ei au fost deja inculpaţi.

STATELE UNITE Nu a fost găsit niciun supravieţuitor în urma incendiului produs, luni, pe o ambarcaţiune în apropierea Insulei Santa Cruz, din sudul Californiei. Echipele de intervenție au anunțat că toți cei 34 de pasageri și-au pierdut viața. La bordul vasului se aflau 39 de persoane, inclusiv cinci membri ai echipajului. Ei au reuşit să se salveze sărind în apă şi au fost ulterior recuperaţi de o navă aflată în zonă. Ambarcaţiunea era într-o croazieră de trei zile şi urma să se întoarcă luni în port. A fost deschisă o anchetă pentru a stabili circumstanțele producerii incendiului.

BAHAMAS Apele încep să se retragă și ies la iveală distrugeri catastrofale provocate de uraganul „Dorian” în arhipelagul Bahamas. Specialiștii estimează pagubele la cel puțin 25 de miliarde de dolari. Zeci de mii de case au fost distruse sau avariate. Porturile şi aeroporturile din Grand Bahama şi din apropierea insulelor Abaco sunt acoperite de ape, la fel și mii de ambarcațiuni. În prezent, uraganul, încadrat în categoria 2, cu rafale de până la 175 de kilometri la oră, se apropie de statul american Florida, unde peste un milion de oameni urmează să fie evacuaţi. 

Opinia ta contează. Comentează!