/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

/VIDEO/ Mai multe autorități încearcă să găsească cauza mirosului urât din Chișinău

missing
02 septembrie 2019, ora 22:43

De putoarea din Chișinău se vor ocupa, mai nou, și procurorii, care au anunțat că au inițiat două cauze penale. Aceștia vor să afle de ce miroase atât de urât și cine se face responsabil. Și ministerul Mediului s-a autosesizat. De partea cealaltă, autoritățile municipale insistă că stația de epurare activează în regim normal și că nu trebuie să ne facem griji. Între timp, imaginile surprinse la fața locului sunt de-a dreptul șocante. În apă râului Bâc se revarsă apă murdară, de culoarea laptelui.

DIANA POPA, REPORTER TV8

Aici este locul unde, apa epurată se revarsă în râul Bâc. În stânga vedeți râul în starea lui obișnuită. Iar în partea dreaptă, apa are o culoare stranie, aproape de cea a laptelui și care face multă spumă. Deși prin cameră mirosurile nu se transmit, credeți-mă, este aproape insuportabil să mă aflu aici.

În schimb, autoritățile municipale încearcă să ne convingă că totul este în normă. De exemplu astăzi, șeful comisiei care a verificat cum stau lucrurile la stație, a declarat că nu a simțit vreun miros insuportabil.

ANATOL LICHII, DIRECTOR TEHNIC „APĂ-CANAL CHIȘINĂU”

Într-adevăr are o culoare puțin mai albă în comparație cu zilele precedente, dar miros la fața locului nu este.

Iar primarul general interimar este sigur că nu stația de epurare ar fi de vină, întrucât activează în regim normal.

ADRIAN TALMACI, PRIMAR GENERAL INTERIMAR

În zona respectivă activează peste 25 de întreprinderi care pot fi sursa acestui miros.

De altă părere sunt politicienii și activiștii civici. Fostul edil al capitalei a criticat dur conducerea actuală a Primăriei pentru că nu a reacționat la timp. Acesta a mai afirmat că stația de epurare este defectă și a amintit despre cum era pe timpul când el era șef la Primăria.

DORIN CHIRTOACĂ, FOST PRIMAR AL CAPITALEI

Uitați-vă cum arată, pus de mine în geotuburi în 2009. Îngrijit și curat. Și iată fața lor. Nămolul scos la uscat la soare, cum se făcea în anii 60 în perioada sovietică. Din cinci decantoare de acumulare a apei murdare, lucrează numai două.

Iar un fotograf a filmat cu drona situația din jurul râului Bâc. Din imagini se vede că apa murdară vine din direcția Stației de Epurare.

Tot astăzi, Primăria Chișinău a solicitat instituțiilor responsabile să preleveze probe pentru a determina sursei poluării. La fel a procedat și Ministerul Mediului, care s-a autosesizat pe marginea problemei și a declarat că rezultatele de laborator vor fi anunțate miercuri. Între timp, mai mulți internauți au creat un grup online pe rețelele sociale, în care cer salvarea râului Bâc.

Anterior, „Apă Canal” a emis un comunicat prin care a menționat că mirosul urât nu vine doar de la Stația de Epurare. Și șeful instituției a declarat că toate procesele din cadrul stației sunt în limitele normei și de vină ar fi temperaturile înalte. Staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău activează de aproape cinci decenii, iar utilajul de aici este uzat în proporție de 90 la sută. Din 2017, acolo au loc lucrări de renovare, care ar urma să se încheie în 2020.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram