Aeroportul, vândut cu tot cu sechestru
Social 29 august 2019, 20:23 | 2706

Firma familiei Rotschild ”NR Investments Ltd” a anuntat astazi ca a finalizat tranzactia de cumparare a companiei concesionare a Aeroportului International Chisinau. Se intampla in pofida declaratiilor autoritatilor, precum ca nu va fi admisa instrainarea companiei Avia Invest, care administreaza aeroportul. In timp ce Maia Sandu spune ca Guvernul va actiona pentru rezilierea contractului de concesiune, iar Igor Dodon cauta vinovati in insitutiile de stat, procurorul general interimar Dumitru Robu spune ca ”trebuie sa verifice informatia”.

”NR Investments Ltd”, firma offshore din Guencey, deţinută de baronul britanic Nathaniel Rothschild, a anunțat finalizarea tranzacției de cumpărare a 95 la sută din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Într-un comunicat difuzat presei se arată că tranzacția ar fi fost încheiată ieri, 28 august. Mai exact, ”NR Investments Ltd” ar fi cumpărat firma cipriotă, ”Komaksavia Airport Invest Ltd”, care, la rândul ei, deține 95% din Avia Invest, cea care a concesionat aeroportul pentru 49 de ani. Pe site-ul oficial al Departamentului de Informații al Ciprului se arată însă că firma Komaksavia și-a schimbat proprietarii chiar astăzi. De partea cealaltă, Guvernul de la Chișinău afirmă într-un comunicat că Executivul nu a fost informat, și nici consultat, despre intenția NR Investments Ltd de a cumpăra firma Komaksavia.

Iar președintele Igor Dodon spune că la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 23 august, conducătorii tuturor instituțiilor responsabile, inclusiv ministrul Economiei și Infrastructurii, au informat Consiliul despre blocarea tranzacției de vânzare-cumpărare a companiei Avia Invest.

La 25 august, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție Eduard Varzari a anunțat că - cităm - ”a fost aplicat sechestru ca măsură asiguratorie asupra capitalului social al Avia Invest pentru a preveni substituirea fondatorilor prin înstrăinare”. Firma offshore deținută de Rothschild nu a cumpărat însă Avia Invest-ul, ci compania cipriotă care îl deține - Komaksavia. Sunat astăzi în repetate rânduri pentru a oferi explicații, Eduard Varzari nu ne-a răspuns la apel. În schimb, a oferit o reacție procurorul general interimar.

Ministrul Economiei Vadim Brânzan nu a fost de găsit pentru o reacție, iar Serviciul de presă al instituției nu reacționează, deși ne-a promis că ne va expedia un e-mail. Cu un mesaj a venit însă Igor Munteanu, președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice.

Amintim că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani. De atunci, în doar trei ani, firma concesionară „Avia Invest” SRL şi-a schimbat de trei ori proprietarii oficiali, dar presa a scris mereu că în spatele acestora s-a aflat parlamentarul fugar Ilan Șor. Într-o investigație realizată de Jurnal TV, în luna ianuarie a acestui an, s-a arătat că o parte din banii furati de la Banca de Economii a ajuns la fondatorii SRL-ului Avia Invest. Mai mult, directorul general al Komaksavia, un cetățean al Rusiei pe nume Modris Karklinsh, a locuit într-un apartament din Chișinău, pe care l-a închiriat de la Iuri Luncașu, un om de afaceri apropiat de Vladimir Plahotniuc, care a fost găsit împușcat în cap la începutul săptămânii trecute. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie