(Video) // Reacția șefei CSP la criticile Maiei Sandu: „Dura lex, sed lex”

by D M
Distribuiti mai departe...

Șefa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, respinge acuzațiile Maiei Sandu, survenite după ce CSP a anunțat concurs pentru funcția de procuror general.

Motuzoc a declarat că a „respectat legea în vigoare” și că CSP s-a conformat acesteia.

„Legea este în vigoare. Consiliul se poate conduce doar de lege. Cum am spus și în ședință, dura lex sed lex. Cum ar fi credibil un Consiliu al Procurorilor, dacă nu s-ar conduce de lege?”, a comentat Angela Motuzoc.

 

Sandu a calificat decizia CSP drept „încercare de a arăta că poate continua dezmățul și poate sluji corupții așa cum l-au slujit pe Plahotniuc”.

 

„Cât timp îi putem lăsa să se ascundă în spatele unor regulamente? Le-am acordat suficient timp să înceapă curățarea sistemului pe interior. Nu mai putem aștepta, pentru că nu putem asigura o viață bună cetățenilor acestei țări, dacă nu asigurăm mai întâi o justiție funcțională. Ei au eșuat nu din cauza că nu le-a ajuns timp, ci pentru că ne sfidează pe toți într-un mod grosolan. Timpul a expirat. Ajunge. Sistemul trebuie curățat din exterior. CSP a decis să organizeze concursul ignorând inițiativele care urmează a fi aprobate, care schimbă modul în care va fi ales procurorul general, și demersurile noastre, iar asta reprezintă o sfidare a așteptărilor tuturor cetățenilor. Ei nu sunt capabili să facă reforme din interior”, a declarat Sandu.

Potrivit informațiilor Cotidianul, una dintre principalele modificări care urmează a fi operate în lege vizează alegerea procurorului general, cu acordarea posibilității de a candida și a unor oameni care nu au activat vreodată în Procuratura Generală.

Legea actuală prevede că în concurs pot fi acceptați doar oameni care au activat cel puțin 5 ani în Procuratură, fiind practic blocate încercările de a candida și a unor oameni din exterior.

 

De asemenea, o altă modificare în lege urma să vizeze chiar CSP. Astfel, numărul membrilor consiliului urma să fie extins cu mai mulți oameni din societatea civilă, iar altă prevedere ar fi că odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări, mandatul actualilor membri ar fi expirat.

Termenul limită de depunere a dosarelor a candidaților pentru funcția de procuror general este 10 septembrie. Relatează cotidianul.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...