Dezmăț în pădurile Moldovei
Social 5 august 2019, 20:12 | 5128

Rămânem fără păduri, pentru că oricine poate tăia copacul, cum îi trece prin cap. Ne convingem de acest lucru dacă ajungem și la cantonul numărul 6 al ocolului silvic Buțeni, raionul Hâncești. Copaci doborâți la pământ, cioturi, crengi aruncate la întâmplare și arbuști distruși. Golurile sunt imense. Inspectorii spun că în acestă zonă au fost făcute inițial tăieri planificate ca mai apoi rău-făcătorii să uite de bunul simț.

Tăierea copacilor duce inevitabil la distrugerea arbuștilor...

În grabă, tăietorilor nu le pasă ce rămâne în urma lor...

În pădure s-au format goluri masive, greu de restabilit...

Unele defrișări au fost efectuate recent, spun specialiștii.

În majoritatea cazurilor, cei care taie pădurea nu se mai gândesc la consecințe...

Serghei Bejan, pădurarul cantonului numărul 6 din cadrul ocolului silvic Buțeni, ne-a spus că nu-i cunoaște pe cei care au distrus pădurea în acestă zonă, dar știe cine a dat permisiunea - șeful ocolului silvic Buțeni, Ion Candu.

Ion Candu trebuia să facă parte din grupul de lucru, dar și-a luat concediu când a aflat că vor fi efectuate controale. La fața locului a fost adjunctul acestuia, Mihai Veghera. El a confirmat că șeful său e la curent cu dezastrul de aici. Întrebat de ce n-a intervenit, Veghera ne-a spus că Ion Candu nu-i permitea să meargă în pădure, dar îl obliga să lucreze în birou.

Am încercat să-l sunăm pe Ion Candu pentru a-i permite să comenteze cele spuse de către colegii săi, dar telefonul lui este deconectat. Subalternii cred că Ion Candu se află în concediu peste hotarele Republicii Moldova. Inspectorii spun că ar merita să facă mai multe controale, dar nu reușesc pentru că sunt puțini, iar salariile sunt mici.

Controalele au fost întreprinse la inițiativa deputatului Blocului ACUM Liviu Vovc. El a propus modificări la Codul Silvic astfel încât amenda pentru tăierea ilegală a unui arbore să crească de 28 de ori. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie