/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Explicația Ministerului Finanțelor la afirmațiile lui Pavel Filip că au fost alocați mai puțini bani pentru proiectele sociale

missing
03 august 2019, ora 17:39

După ce fostul premier Pavel Filip a declarat că actuala guvernare ar fi tăiat din finanțarea mai multor programe și proiecte, inclusiv sociale, Ministerul Finanțelor a explicat, pe puncte, cum și de ce s-au făcut modificările.

Ministerul Finanțelor a explicat că în ceea ce privește reducerea cheltuielilor cu 320 de milioane de lei pentru reparația drumurilor acest lucru s-a făcut pentru că „s-au tăiat cheltuielile planificate la drumurile pentru care nu s-au realizat încă licitații, nu s-au semnat contracte, și respectiv nu se va reuși construcția drumurilor până la venirea iernii și până la sfârșitul anului. Această sumă va fi transferată pentru anul 2020”.

Referitor la reducerea cu 60 de milioane de lei mai puțin pentru programul Prima Casă, ministerul susține că cererea era mică. „ Erau planificate 20 de milioane de lei ca subvenții din partea statului pentru cuplurile tinere care își cumpără prima casă. Dar, până azi, s-au executat doar 3,2 milioane de subvenții în 6 luni. Respectiv, Ministerul Finanțelor a estimat că dacă în șase luni a fost nevoie de 3,2 milioane, în 12 luni va fi nevoie de o sumă dublă, deci s-au alocat 7 milioane pentru subvenții. Pentru garanțiile de stat, care se acordă în cazul în care beneficiarii nu pot achita ei creditele, s-au alocat inițial 50 de milioane de lei. Dar de facto, conform cererii, sunt necesare doar 5 milioane în anul 2019”, se spune în răspunsul ministerului.

Minus 2 milioane de lei pentru proiectul de construcție a locuințelor sociale – „Această sumă a fost transferată pentru bugetul anului 2020, pentru că instituțiile responsabile de construcțiile respective nu au reușit să execute proiectele și respectiv să cheltuiască banii alocați. Deci locuințele sociale în valoare de 2 milioane de lei vor fi construite în 2020”, explică instituția.

Cu 31 de milioane de lei mai puțin pentru procurare de ambulanțe – „Secretarul de Stat de la Ministerul Sănătății Boris Gâlcă a declarat public că licitația pentru procurarea ambulanțelor nu a fost corectă și că statul ar fi trebuit să achite sume duble față de valoarea adevărată a ambulanțelor, respectiv concursul va trebui repetat”.

Referitor la declarația fostului premier că au sunt cu 30 de milioane de lei mai puțin pentru reparația grădinițelor, Ministerul menționează că s-au tăiat cheltuielile planificate la grădinițele pentru care nu s-au realizat încă licitații, nu s-au semnat contracte, și respectiv nu se va reuși construcția până la finele anului 2019. Aceste fonduri vor fi transferate pentru 2020.

Cu 230 de milioane de lei mai puțin pentru ocrotirea sănătății – „Acești bani erau alocați pentru proiecte propuse de Bănca Mondială care nu au fost executate până în prezent și nu vor putea fi finalizate până la sfârșitul anului, deci banii nu vor putea fi cheltuiți în 2019”.

Cu 440 de milioane de lei mai puțin pentru proiectele din Fondul de Eficiență Energetică, spune Filip. Răspunsul ministerului: „Până azi, nu a fost elaborat mecanismul de stabilire a tarifelor conform legii 139. Acest mecanism va fi o premieră pentru Republica Moldova, de aceea va lua timp elaborarea sa și respectiv proiectul nu va putea fi demarat până la finele anului”.

Fostul premier spune că sunt cu 700 de milioane mai puțin pentru investiții ale APC. Ministerul Finanțelor menționează că până în prezent, nu au fost valorificate resursele.

Cu 5 milioane de lei mai puțin pentru Sala cu Orgă. Explicația: „Încă nu a fost anunțată licitația publică, deci nu există un câștigător, un contract, nu se va reuși construcția până la venirea iernii și a finelui anului 2019”.

Minus 5 milioane de lei pentru Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul. „Banii au fost redistribuiți pentru reparația acoperișului Muzeului Național de Istorie din Chișinău, conform indicațiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării”, se menționează în răspuns.

Referitor la declarația lui Filip că a fost anulat programul DAR 1+3, în care 10 milioane de lei erau oferite diasporei pentru proiecte sociale, ministerul menționează că BiroulRelații cu Diaspora a decis amânarea, nu anularea, proiectului DAR pentru anul 2020 din cauza că alegerile locale din octombrie vor însemna schimbarea autorităților locale. BRD considerăcă e important ca autoritățile care îș iasumă angajamentul pentru proiectele date să fie implicate pe tot parcursulproiectului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram