/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Ce spun martorii despre explozia de la Criuleni în urma căreia a murit un copil

missing
01 august 2019, ora 22:06

Un copil de 10 ani a murit, iar altul de 11 a ajuns în stare gravă la spital după ce au detonat o grenadă. Tragedia a avut loc aseară, în curtea unui bloc de locuit din orașul Criuleni. Victima ar fi găsit muniția în curtea casei unde locuia și a adus-o pe terenul de joacă. De ajutorul medicilor a avut nevoie și o femeie, care se afla în acel moment în preajma celor doi minori. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal.

Martorii spun că după ce a găsit muniția, ascunsă undeva în curtea casei, băiețelul ar fi ieșit pe terenul de joacă și i-a spus despre asta unui amic. Ingenios, acesta l-a îndemnat să o aducă.

„Inelușul acela l-au mai scos și ținea grenada în mână. Pe urmă, băiețelul care era rănit i-a spus că: du-te și o adă de acasă și să-l închidem”, povestește o vecină.

Potrivit procurorului, inițial, minorii ar fi vrut să incendieze explozibilul și chiar au reușit să aprindă niște crenguțe și hârtii. Ulterior, aceștia au adus explozibilul pe terenul de joacă. Mai multe femei aflate în preajmă ar fi observat obiectul cu care se jucau copiii, dar aceştia le-au spus că este o jucărie.

ALEXANDRU MACHIDON, PROCUROR ȘEF-INTERIMAR, CRIULENI

„El i-a spus că nu este adevărată și nu prezintă niciun pericol. Tot doamna în cauză i-a spus să o ducă de unde a luat-o. El deplasându-se 2-3 pași de la terenul de joacă,  a scăpat sau aruncat grenada jos. În urma la aceea a explodat”.

Martorii exploziei au fost niște vecine, care povestesc cu groază despre ce a urmat.

„A fost explozia. Eu când m-am uitat, am văzut doi copii la pământ, oleacă fum și praf s-a ridicat, colb. Soțul s-a apropiat de cel care a murit, încă era viu și tot i-a turnat apă, l-a spălat oleacă pe față. Până a venit salvarea, când a venit salvarea de acum el nu mai …

Copiii jos la pământ. Lumea ieșise toată. Era un dezastru. Unu era decedat, al doilea rănit. Încercam să-l ajut cât de puțin. A mai ieșit un vecin cu oleacă de apă, că băiețelul era rănit și la cap și la burtă.

Am înțeles că acela era chip să fie decedat, dar acesta era viu. M-am apropiat de el. El a încercat să se ridice. Am văzut curgea sânge din cap. Eu l-am culcat înapoi la pământ. Chemați-l vă rog pe tata, pe tata, pe tata tot repeta. Tot prelungeam cu dânsul vorba ca să nu piardă cunoștința.

A explodat așa de tare că o doamnă cu copil și stătea și în ea au nimerit schije”.

Explozia a fost atât de puternică încât schijele aruncate au avariat și câteva mașini parcate în preajmă, au spart geamul unei bucătării și au ciuruit câțiva pereți. În momentul tragediei, mama victimei se afla la muncă, iar cei doi copii pe care îi avea erau lăsaţi în grija tatălui lor. Femeia care se afla în acel moment în preajmă a fost transportată la spitalul de urgență în stare stabilă, iar celălalt băiat, de 11 ani, cu servicul AVIASAN, la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău unde a fost supus unei intervenții chirurgicale. Starea de sănătate a copilului este stabilă.

MAXIM CAZACU, OFIȚER DE PRESĂ, CENTRUL MAMEI ȘI COPILULUI

„Alicele din metal respectiv au nimerit în craniu și în cutia toracică. A fost făcută o intervenție chirurgicală. Este conștient și va mai rămâne sub supravegherea medicală”.

Deocamdată, nu se știe cum a ajuns grenada în gospodăria victimei. Audiați de oamenii legii, părinții micuțului decedat au spus că nu cunosc nimic despre existența grenadei. Pe acest caz a fost deschis dosar penal pentru deținerea ilegală a munițiilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram