/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ A fost o zi de foc. Cum s-au apărat cetățenii de caniculă

missing
01 august 2019, ora 22:18

O nouă zi cu foc pentru Moldova! Astăzi, în toată ţara, temperatura maximă a aerului a atins valori de peste 30 de grade Celsius. Cei mai bucuroși de temperaturile ridicate sunt vânzătorii de la tarabele cu apă rece și înghețată. Oamenii mai în vârstă, în schimb, spun că rezistă cu greu zilelor toride. Între timp, medicii ne recomandă să consumăm cât mai multă apă.

Locuitorii din capitală apelează la diverse trucuri pentru a evita insolațiile în zilele toride de vară.

„Ne îmbrăcăm în haine mai simple, bem apă, tot bine. – Iaca iau o șapcă și să nu mă bată și cam asta-i tot. Asud, dar și să facem. – Aleg ora când se poate să ies, când după amiaza…”

Totuși, mai greu le este vânzătorilor ambulanți, care sunt nevoiți să stea în stradă de dimineață până seara, indiferent de vremea de afară. Mătușa Domnica vine tocmai din Strășeni: „Bem apă rece și stăm, ce să facem. Căldura-i mare, dar unde să ne așezăm? – Dar plantele cum le păstrați? – Le mai stropim cu apă, acestea în borcane le păstrăm”

Și mătușa Alexandra vine la piață, în fiecare zi, de la Sângera: „Luăm apă cât mai multă și ne chinuim. Vedeți basmaua, apa. Dar legumele? Legumele nu lii nimic, nu sunt carne.  Și să facem, nu avem încotro. Cu așa o pensie. Cu 1000 de lei nu trăiești”.

În schimb, vânzătorii de la tarabele cu apă și înghețată au doar de câștigat pe seama temperaturilor ridicate:  „Înghețată se cumpără foarte multă, cea mai preferată este cea cu ciocolată și cu alune. – Ajunge până la 200 de persoane. – Cel mai des oamenii comandă mojito. – Cu multă gheață, dar sunt unii care cer fără gheață”.

Unii locuitori, însă, profit de zilele fierbinți pentru a se bronza pe plajele din capitală. Dar, au grijă să fie și hidratați: „Mai alegem orele, mai des în apă, în duș, chiar în iaz. – Consumăm după cât îi regulă. La 2 metri înălțime trebuie vreo 10 kile de apă. –  De dimineață, câteva ore, stăm lângă iaz. Apoi, ne ducem să ne facem treburile”.

Totodată, în perioada caniculară, în zonele aglomerate din capitală au fost instalate corturi anti-caniculă. La punctele de reabilitare, oamenii pot să bea apă, și să stea la umbră. Tot acolo, se află câte un salvator, pentru a le acorda ajutor în caz de necesitate.

VLADISLAV SCUTELNIC, OFIȚER PRINCIPAL AL SECȚIEI DE PREVENȚIE

„Pe zi în jur la 8-9 butelii de apă, în dependență de perioada caniculară de afară. 800-900 de persoane pe zi, pe parcursul zilei”.

– Chiar copiii cereau apă și ieșim afară și (domnul ne servește cu câte un pahar cu apă. Chiar e minunat.

LILIANA PUȘCAȘU, PURTĂTOR DE CUVÂNT IGSU

Dacă vorbim de municipiul Chișinău, aici au fost instalate 5 corturi în punctele strategice, pentru că este vorba de aglomerație de persoane, în preajma piețelor, unde sunt mulți oameni și acolo unde oamenii au nevoie într-adevăr de ajutor.

Astfel de corturi au fost instalate în mai multe raioane din țară. Pe timp de caniculă, medicii recomandă să consumăm cât mai multă apă și să ne protejăm de razelor solare. Potrivit meteorologilor, temperaturile ridicate se vor menține și mâine. În schimb, în weekend ne așteaptă ploi de scurtă durată.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram