Vor să creeze noi locuri de muncă
Social 29 iulie 2019, 21:18 | 1993

Un proiect al Uniunii Europene prinde bine la Cahul. Acolo s-au găsit soluții pentru cei, care sunt în căutarea unei ocupaţii. Tinerii șomeri sau cu nevoi speciale au fost incluși în Programul pentru parteneriat local de ocupare, una dintre opțiuni fiind apicultura. Cei mai mulți doritori de a face o meserie au mers la prisacă.

În cadrul programului pentru Parteneriat Local de Ocupare, Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Cahul Sergiu Pâslaru a oferit lecții tinerilor care au dorit să înveţe mai multe despre albinărit. Apicultorul le-a arătat cum sunt amplasați stupii și cum se extrage mierea.

Alexei Onos spune că în viitor ar vrea să-și deschidă propria afacere.

Sergiu Pâslaru este apicultor de peste 25 de ani. Potrivit lui, numai în raionul Cahul, anual se produc peste o mie de tone de miere. Cifra ar fi mult mai mare, dacă ar fi mai multă forţă de muncă.

Participanții la cursurile gratuite primesc zilnic un voucher de 5 dolari pentru prânz şi transport. La sfârşit, o comisie va selecta 10 participanţi care vor primi gratuit stupi şi roiuri de albine, iar unii vor avea posibilitatea de a se încadra în câmpul muncii.

Un alt partener al proiectului este meșterul popular Constantin Olteanu, care și-a luat pentru instruire doi ucenici. Meșterul spune că a acceptat această provocare deoarece munca pe care o face este pe cale de dispariție și își dorește mult să aibă în preajmă elevi, care ar putea să-i moștenească meseria.

Potrivit vicepreședintelui raionului Cahul, cei care vor să lucreze au nevoie de o speranță, de încurajare.

Parteneriatul local de ocupare a forței de muncă este un model inovator creat de Uniunea Europeană și implementat cu succes de Organizația Internațională a Muncii în Bosnia și Herțegovina. Costul total al proiectului este de aproximativ 403 mii de dolari, dintre care în jur de 184 de mii de dolari reprezintă contribuția Organizației Internaționale a Muncii, iar 15 mii 400 de dolari - a actorilor locali. Implementarea Parteneriatului Local de Ocupare Cahul prevede implicarea a aproximativ 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local, inclusiv organizații neguvernamentale, instituții financiare și de învățământ, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie