Operațiune de amploare a Europol
Externe 9 iulie 2019, 18:00 | 1040

Acțiune fără precedent a Europol. 3,8 milioane de substanțe dopante şi medicamente contrafăcute au fost confiscate, iar peste 200 de oameni au fost arestați în cadrul unei operaţiuni în care au fost implicate 33 de ţări, inclusiv Republica Moldova. Amănunte aflați în cele ce urmează.

17 grupuri de crimă organizată implicate în producerea şi traficarea substanţelor dopante au fost destructurate în urma operațiunii numite „Viribus”, cea mai mare acțiune de acest fel din istoria Europol. Autoritățile au închis și nouă laboratoare ilegale de pe teritoriul mai multor țări europene, în care erau produşi steroizii. Agenția europeană a anunţat că a ordonat arestarea a 234 de suspecţi, a deschis 839 de dosare penale şi a identificat aproape o mie de indivizi responsabili de producerea, comercializarea sau utilizarea substanţelor ilegale. La operațiune au participat 33 de ţări, printre care România, Marea Britanie, Franţa, Germania, Statele Unite, Columbia și Republica Moldova.

Prima bancă a Germaniei, Deutsche Bank, stârnește îngrijorare pe piața bancară. Grupul german a anunțat o restructurare ce presupune reducerea a 18 mii de locuri de muncă, adică aproape 20 la sută din totalul angajaţilor băncii, care numără 91 de mii de oameni. Cele mai mari reduceri de personal vor avea loc în Londra, unde instituţia financiară are șapte mii de angajați, iar unii dintre ei au început să părăsească deja sediul companiei. Deutsche Bank nu a reuşit să îşi revină după criza financiară din 2008, iar din cauza preţului acţiunilor, care este în scădere, administrația a hotărât să închidă mai multe departamente.

Cel mai tânăr stat membru al Uniunii Europene a făcut deja primul pas pentru aderarea la moneda unică. Este vorba despre Croația, care a trimis o scrisoarea de intenţie pentru a intra în Mecanismul ratelor de schimb, ceea ce reprezintă prima treaptă de trecere la euro. Dacă autorităţile de la Zagreb își vor respecta angajamentele asumate de a adopta noi măsuri pentru modernizarea economiei, țara ar putea adera la moneda unică europeană cel mai devreme în anul 2023. 

Opinia ta contează. Comentează!