/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Noutăți după tragedia din Otaci. La ce etapă s-a ajuns cu expertiza blocurilor din jur și când vor primii oamenii compensații

missing
05 iulie 2019, ora 17:56

După două săptămâni de la tragedia produsă la Otaci, unde s-a prăbușit scara unui bloc cu nouă etaje, experții Comisiei pentru Situații Excepționale au efectuat o expertiză serioasă doar în scara a doua a blocului avariat.  Celelalte trei clădiri care se află în preajmă nu au fost deocamdată verificate minuțios.

Președintele raionului Ocnița, Vasile Romaniuc, a declarat pentru TV8.md că au fost identificate probleme și în cea de-a doua scară a blocului, dar mai multe detalii vor fi oferite în raportul final de expertiză care încă nu a fost prezentat. „Cred că în decurs de o săptămână vor fi rezultatele”, a spus Romaniuc.

Alesul local susține că celelalte trei blocuri din preajmă au fost supuse doar unui control rapid „fără detalii”, verificându-se în special riscurile legate de acumularea apei la subsolul clădirilor. Mai târziu vor fi formate comisii care vor efectua o expertiză serioasă a clădirilor.

Vizavi de plata compensațiilor cetățenilor care au rămas fără apartamente, Vasilii Romaniuc a spus că au fost deja calculate sumele prejudiciilor, dar acestea ar fi prea mici. Alesul local a refuzat să ne spună despre ce sume este vorba, dar a precizat că intenționează să facă o solicitare la Guvern pentru a cere majorarea compensațiilor.

„Oamenii au rămas nu doar fără locuințe, dar și fără multe bunuri din apartamente. Calculele s-au făcut luându-se prețul mediu pe piață, dar trebuia să se țină cont și de faptul că blocul se afla în centrul orașului și au crescut în ultimul timp prețurile în zonă”, a explicat Romaniuc.

Potrivit acestuia, în comisia care estimează pagubele și propune sumele compensațiilor au fost incluse și persoane care au locuit în clădire, care au asistat la discuții. Astfel vor fi evitate speculațiile legate de aspectul financiar.

În prezent, doar câteva persoane sunt cazate în liceul din Otaci, iar restul s-au adăpostit pe la rude. Vasile Romaniuc afirmă că oamenii au primit ajutor nu doar din rezerva de stat, dar și de la agenți economici care au vrut să contribuie. O companie a adus oamenilor perne și plapume, iar alta – veselă.

Amintim că blocul din Otaci s-a prăbușit pe 19 iunie. Locatarii au fost evacuați la timp și nu au fost înregistrate victime.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram