/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Afacere cu iz „verde”. Anastasia transformă oficiile și locuințele în adevărate grădini botanice în miniatură

missing
05 iulie 2019, ora 21:00

Transformă oficiile și locuințele în adevărate grădini botanice în miniatură. Este afacerea pe care o dezvoltă de doi ani o tânără din Chișinău. Nu duce lipsă de clienți, iar cea mai mare comandă a fost să înverzească un sediu cu 300 de plante. Investițiile pot ajunge la câteva mii de lei.

Anastasia Haraz a lansat afacerea cu plante vii în 2017, atunci când a apărut și primul client.

Vine din pasiunea mea față de flori și din dorința de a aduce verde și a înverzi oficiile și casele din Chișinău”, Anastasia Haraz, antreprenoare.

Procesul de muncă începe cu studierea preferințelor și necesităților clienților săi.

„Dacă vrei să-ți înverzești locuința ta, vin la tine, ca să văd care sunt condițiile în acest spațiu: luminozitatea, umiditatea.  Achiziționez plantele, le sădesc, le aduc la tine și le amenajez.”  

Majoritatea plantelor sunt importante din Olanda, dar uneori le găsește și la Grădina Botanică din Chișinău. Atunci când începe să înverzească spațiile, Anastasia ține cont și dacă în încăpere locuiesc copii sau animale de companie, pentru că unele flori sunt toxice.

„Una din plantele de acest tip este Cicas, este o plantă de pe timpul dinozaurilor, care dacă o consumi, nu ar fi benefică pentru organism.”

Deocamdată, toată afacerea este pe umerii tinerei, care este ajutată și de persoanele apropiate. Cea mai mare comandă a fost din partea unei companii IT din capitală. Tânăra a folosit peste 300 de plante.

Problema este că ne aflăm chiar în centrul orașului și suntem lângă drum, zonă nu prea curată. Întotdeauna este nevoie de părerea specialiștilor, pentru ca în primul rând să arate frumos. În al doilea rând, nu toate florile se vor acomoda în toate locurile”, Alina Mitriuc, reprezentanta companiei IT.

Totuși, mai spune Anastasia, întâlnește și clienți mai pretențioși și care vor să vadă rezultate imediate, cu bani puțini. Pentru înverzirea oficiilor mai mari ar fi nevoie de câteva mii de lei, iar pentru locuințe – câteva sute. În funcție de speciile de flori și mărimi.

Din categoria celor mai scumpe sunt cele voluminoase, care sunt 1,20 m și mai mult”, Anastasia Haraz, antreprenoare.

Anastasia Haraz intenționează să colaboreze și cu arhitecți, pentru a-i ajuta să selecteze armonios plantele pentru amenajarea pe exterior, așa-zisele grădini suspendate – o tendință la nivel mondial.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram