Scheme de milioane de lei
Politic 1 iulie 2019, 21:23 | 4043

Apar noi detalii privind faptele de coruptie pe piata produselor din carne, care ar avea loc sub protectia Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor si a procurorilor. In urma denunturilor unui antreprenor, care a prezentat la CNA inregistrari video si alte documente, pe 28 iunie curent a fost retinut Dumitru Rotari, inspector superior al directiei municipale ANSA. A doua zi insa, acesta a fost eliberat din izolator si plasat in arest la domiciliu. Denuntatorul spune ca in joc ar fi milioane de lei.

Omul de afaceri, care a făcut denunț la CNA, i-a expediat procurorului general Eduard Harunjen o sesizare, în care se arată nedumerit de eliberarea inspectorului de la ANSA. Asta chiar dacă ar exista probe video cu Dumitru Rotari în timp ce primeşte mită. Mai mult, acesta ar fi început să dea depoziţii şi să vorbească despre implicarea conducerii ANSA în scheme masive de extorcare a banilor, aşa că eliberarea lui Rotari ar putea prejudicia ancheta, spune antreprenorul.

Ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a confirmat pentru Jurnal TV că inspectorul superior al direcţiei municipale ANSA, Dumitru Rotari, a fost reţinut pe 28 iunie într-un dosar de trafic de influenţă, fiind vorba despre acordarea unor permisiuni de a fabrica produse din carne. Angela Starinschi ne-a mai spus că procurorii au cerut arestarea preventivă, dar instanţa l-a plasat pe Rotari în arest la domiciliu. Judecătorul care a decis eliberarea inspectorului ANSA din izolatorul CNA ar fi Veaceslav Martînenco. Acelaşi antreprenor care a prezentat probe video la CNA spune că de-a lungul anilor s-a format o schemă, prin care doar din emiterea contra cost a unor autorizaţii de export, inspectorii ANSA câştigau lunar aproximativ trei milioane de euro, bani care erau distribuiţi la mai multe persoane. Emiterea altor certificate şi avize producătorilor de mezeluri aduceau venituri ilegale de un milion de lei... pe zi. Despre aceeaşi sumă au vorbit şi reprezentanţii unei fabrici de mezeluri din Chișinău, care s-au plâns încă în luna ianuarie curent că au fost terorizaţi ani de zile de către inspectorii ANSA, care le-au închis firma și le-au sechestrat marfa pentru că ar fi refuzat să plătească taxe ilegale. După ce antreprenorii au reuşit să ajungă cu plângerile lor la CNA, la 7 iunie curent procurorul general Eduard Harunjen a emis o ordonanţă, prin care a dispus strămutarea dosarului de la CNA la Procuratura Ciocana, unde dosarul a fost stopat ani de zile. Oamenii de afaceri au contestat în instanţă ordonanţa lui Harunjen.

Inspectorul superior al ANSA, Dumitru Rotari, n-a fost de găsit la telefon pentru a da o replică. Nu ne-a răspuns nimeni nici la Serviciul de presă al Agenţiei, nici la cel al Procuraturii Generale.

Opinia ta contează. Comentează!