Premiera filmului „Siberia din Oase”
Social 2 iulie 2019, 15:24 | 2692

La Chișinău a avut loc premiera filmului „Siberia din oase”, o docudramă despre basarabenii care au trecut prin calvarul celui de-al doilea val al deportărilor din iulie 1949. Producția se bazează pe marturiile a patru oameni, care erau copii atunci când au fost ridicați de la casele lor ți trimiți în Siberia.

Filmul poate fi urmărit pana pe 3 iulie în Sala Mare și Sala Mică a Cinematografului „Patria - Loteanu”, de la ora 17.

Oamenii care se aflau în sala de cinema au urmărit cu sufletul la gură filmul „Siberia din oase”, prezentat vineri în premieră.

Așa începe mărturia făcută de unul dintre protagoniștii filmului, chirurgul Gavril Boian, originar din satul Carahasani, raionul Ştefan Vodă.

Un alt protagonist al filmului este Ion Radu din raionul Ungheni, actualmente vinificator și ctitor al unei biserici din satul Cornești, înălțată în amintirea deportaților. Bărbatul își aduce aminte ca azi de ziua când familia lui a fost ridicată și dusă în Siberia pentru șase ani.

Pelicula se bazează și pe confesiunile Elenei Curicheru-Vatamanu și ale Margaretei Spânu-Cemârtan, care, copile fiind, la fel ca și ceilalți doi protagoniști ai filmului, Gavril Boian și Ion Radu, au fost duse forţat în Siberia în iulie 1949.

Autoarea docudramei, Leontina Vatamanu, ne-a spus că de mai multă vreme a avut în gând să facă un film la această temă.

Filmul va putea fi văzut și de către cei care NU locuiesc în Chișinău.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, consideră că subiectul peliculei este actual și astăzi.

La împlinirea a 70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste, la Chişinău va mai avea loc o premieră. Pe 5 și 6 iulie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va fi prezentat spectacolul „Dosarele Siberiei”, regizat de Petru Hadârcă. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie