(STUDIU) Un nou beneficiu al consumului de cafea a fost descoperit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consumul zilnic de cafea cu cofeină creşte posibilitatea de a supravieţui unui cancer la colon şi protejează pacienţii trataţi deja de o revenire a acestei boli, susţine un studiu publicat în revista britanică „Journal of the clinical Oncology”, transmit AFP şi EFE.

Cercetarea a fost efectuată într-o clinică de specialitate din oraşul american Boston pe un eşantion format din o mie de persoane care fuseseră tratate chirurgical şi cu chimioterapie pentru cancer colorectal în stadiul III ceea ce înseamnă că maladia le cuprinsese ganglionii limfatici din jurul tumorii iniţiale, dar nu mai mult.

În condiţii obişnuite, în 35 % din cazuri boala revine la acest tip de pacienţi, dar „riscul este mai mic la cei care obişnuiesc să bea cafea zilnic”, s-a constatat.

Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumată. La bolnavii care au primit cel puţin patru căni de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeină), a scăzut cu 42 % riscul de reapariţie a cancerului şi cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparaţie cu participanţii la studiu care nu au consumat cafea.

Două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un efect de protecţie moderat, iar o cantitate de o ceaşcă sau chiar mai puţin nu a produs nicio modificare.

Cu toate acestea, Charles Fuchs, director al Centrului de Cancer Gastrointestinal din Boston, coordonatorul acestui studiu, este rezervat în a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon.

Autorii studiului — primul referitor la rolul consumului de cafea în combaterea cancerului colorectal — au observat că efectul este datorat cofeinei şi nu altor compuşi. Ei nu au reuşit încă să explice mecanismul prin care acţionează cofeina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...