Iurie Ciocan a demisionat de la CEC
Politic 28 iunie 2019, 15:27 | 2579

Iurie Ciocan şi-a dat demisia din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Asta pentru că recentele modificări ale legislației i-ar face „extrem de vulnerabili” pe membrii CEC, spune el. Totodată, Ciocan și-a reziliat contractul cu Centrul de Implementare a Reformelor, pe care l-a condus din anul 2017.

Iurie Ciocan a declarat pentru Jurnal TV că a depus joi în Parlament cererea sa de demisie din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. El a spus că nu este de acord cu modificările făcute săptămâna trecută în Codul Electoral, care prevăd că membrii CEC sunt eliberați din funcție de legislativ, fără o decizie definitivă a instanței de judecată.

Pe de altă parte, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, ne-a spus că respectivele modificări ale Codului Electoral nu sunt încă în vigoare. În nota informativă la acest proiect de lege se menţionează că există o contradicție. Într-un caz, în lege scrie că membrii CEC sunt demişi de către autoritatea care i-a desemnat, adică Parlament și şeful statului, iar în alt loc se spune că instanța de judecată emite hotărâri cu privire la demitere. "O abordare de acest gen este una absolut eronată, or instanţa de judecată, având în vedere rolul constituţional care-i este atribuit, de principiu nu poate decide demiterea sau menținerea în funcție a anumitor funcționari sau demnitari", se mai arată în nota informativă. Totodată, acum două zile, Iurie Ciocan și-a reziliat contractul cu Centrul de Implementare a Reformelor, instituție creată de fosta guvernare PD.

Prim-ministrul Maia Sandu a anunțat luni că Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei, pe care îl ridica pentru funcția de director al Centrului de Implementare a Reformelor, creat în anul 2017. La ședința Guvernului, premierul i-a cerut explicații lui Ciocan. Cel din urmă ne-a spus că a prezentat un raport consilierilor Maiei Sandu. Ciocan a activat la CEC din anul 2003. Din 2011 și până în 2016, a fost președintele Comisiei Electorale Centrale, iar în ultimii trei ani a deținut funcția de membru al CEC. Iurie Ciocan ne-a mai spus că nu planifică să se angajeze în vreo instituție de stat și că va continua să câștige bani din prestarea serviciilor de consultanță electorală internațională. 

Opinia ta contează. Comentează!