image
Sursa foto: libertatea.ro

Protest masiv în Cehia: 250.000 de manifestanți au cerut demisia premierului

Aproximativ 250.000 de manifestanți au cerut ieri, la Praga, demisia premierului Andrej Babis. Acesta este cel mai mare protest antiguvernamental al cehilor din ultimii 30 de ani, după aşa-numita Revoluţie de Catifea care a dus la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie, în 1989.

Protestul de duminică a fost organizat de gruparea civică Milioane de Momente pentru Democraţie, fondată de studenţi, informează Agerpres.

Protestele împotriva lui Andrej Babis continuă de câteva săptămâni, în contextul anchetelor privind presupusele fraude şi conflicte de interese în care este implicat premierul miliardar.

Rezultatele preliminare ale unui audit al Comisiei Europene, obţinute de presa cehă, au arătat că care arată că Uniunea Europeană ar putea cere unor firme legate de Babis să ramburseze 17,4 milioane de euro şi că acesta se află în conflict de interese ca beneficiar al fondului fiduciar către care a transferat managementul holdingului său evaluat la 3,7 miliarde de euro.

Premierul a susţinut de multe ori că „nu se va restitui nimic” şi că concluziile finale ale auditului, aşteptate spre sfârşitul anului sau abia în 2020, vor dovedi că este nevinovat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: