Echipament pentru depistarea cancerului
Social 7 iunie 2019, 20:34 | 1439

Doua institutii medicale din Chisinau au fost dotate cu echipament modern pentru prestarea serviciilor de screening de col uterin. Este vorba despre Spitalul Clinic Republican si Institutul Mamei si Copilului. In laboratoarele acestora vor fi procesate zilnic pana la o mie de teste citologice, iar rezultatele vor fi gata in trei zile.

Femeile, care vor să efectueze un screening de col uterin, trebuie să se adreseze la medicul de familie, iar apoi direcționate către un medic ginecolog, pentru prelevarea probelor. Acestea vor fi expediate la Spitalul Clinic Republican și la Institutul Mamei și Copilului. Acolo, screeningul ginecologic va putea fi efectuat după metoda Papanicolau.

Aparatajul a fost cumpărat cu banii oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și ai Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Valoarea achiziției este de aproape 140 de mii de dolari.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că în Republica Moldova sunt 4.000 de femei care suferă de cancer de col uterin. Anual, sunt înregistrate 360 de noi cazuri. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie