/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 806: Paradă cu arme atomice, vizită surpriză și rucsac de urgență! Rusia o acuză pe Maia Sandu

De Ziua Copilului, au mers în marș prin centrul Chișinăului și au cerut apă calitativă în școli și grădinițe

missing
01 iunie 2019, ora 16:42

Mai multe organizații neguvernamentale au organizat astăzi un marș în centrul Chișinăului prin care au cerut să fie asigurați copiii cu apă potabilă de calitate în școli și grădinițe. Participanții au mers în marș de la strada Ismail până în fața Guvernului, unde au depus o petiție prin care au cerut îmbunătățirea calității apei din școli și grădinițe.

Organizatorii evenimentului, grupurile civice „Părinți Solidari”, „Femei cu Idei” și Uniunea Elevilor din Moldova, susțin că sănătatea copiilor depinde de calitatea apei, iar în prezent calitatea apei în toată țara și mai ales în școli și grădinițe nu corespunde normelor. Potrivit lor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă
şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţă chimică și nici după indicii bacteriologici.

Astfel, fiecare al 4-lea copil este expus la concentrații sporite de bor, fiecare al 6-lea copil din grădinițele republicii este expus riscului pentru sănătate prin îmbolnăvirea de boli diareice acute ca urmare a consumului de apă poluată microbian, fiecare al 8-lea copil din instituțiile preșcolare din republică se expune unui risc de a se îmbolnăvi, drept consecință a utilizării apei neconforme după conținutul de nitrați și fluor.

Organizatorii propun asigurarea cu apă potabilă de calitate în cantitate suficientă a tuturor instituțiilor de învățământ din țară, verificarea calității apei din fiecare instituție și afișarea pe panoul informativ inclusiv a riscurilor pentru sănătatea copiilor și bugetarea resurselor necesare asigurării surselor sigure și sustenabile.

Foto: protv.md

Foto: agora.md

Foto: agora.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram