Image-Description
Reforma PG, propusă de blocul ACUM: Procurorul general si fie un expert din UE, cu rezultate remarcabile în domeniul juridic
Politic 28 mai 2019, 16:00 | 1179

Blocul ACUM Platforma DA și PAS a organizat la Parlament consultări publice pe marginea proiectului legii pentru reformarea urgentă a Procuraturii Generale.

În opinia celor două formațiuni, deși în februarie 2016 a fost adoptată o nouă lege a procuraturii, situația în domeniul activității acesteia nu s-a schimbat comparativ cu toată perioada de la proclamarea independenței Republicii Moldova, „aceasta fiind în continuare aflată sub controlul regimului oligarhic care conduce Republica Moldova”.

Iată care sunt principalele prevederi ale proiectului legii propus de blocul ACUM:

1) Excluderea condiției deținerii de către un aspirant la funcția de Procuror General a cetățeniei Republicii Moldova. Selectarea transparentă și meritocratică în funcția de Procuror General a unei persoane din afara Republicii Moldova, cum ar fi dintr-un stat membru al UE, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic, ar putea schimba situația în domeniul activității organelor procuraturii.

2) Extinderea comisiei de concurs pentru selectarea Procurorului General, în care ar intra, în afară de membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), și exponenți ai societății civile, dar și experți internaționali. Dincolo de faptul că o asemenea măsură va contribui la selectarea Procurorului General în mod participativ, aceasta va face ca procedura de selecție să fie una imparțială și corectă.

3) Extinderea numărului de membri ai CSP și suplimentarea acestuia cu mai mulți exponenți ai societății civile. Modificarea respectivă ar conduce la îmbunătățirea activității Consiliului Superior al Procurorilor – garantul independenței și imparțialității procurorilor. Or, prin cooptarea noilor membri din afara sistemului organelor procuraturii – societate civilă și avocatură – activitatea CSP va fi mai transparentă. De asemenea, la luarea deciziilor nu va mai prevala ”principiul corporatismului” care astăzi predomină în special pe dimensiunea managementului carierei procurorilor, ci meritocrația și integritatea procurorilor.

Opinia ta contează. Comentează!