Prezenţă record în Republica Moldova
Politic 27 mai 2019, 19:28 | 2756

La secţiile de votare deschise ieri în Republica Moldova s-a atestat o mobilizare impresionantă. Aproape 38 mii de români basarabeni au participat la alegerile europarlamentare, ceea ce înseamnă o prezenţă la vot de aproape patru ori mai mare decât la precedentul scrutin, din 2014. Lider detaşat este Partidul Naţional Liberal, care a obţinut 37 la sută dintre voturile cetăţenilor români din Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor provizorii, Partidul Național Liberal a obținut peste 13.600 de voturi în Republica Moldova sau 37 la sută din sufragii. Pe locul doi s-a clasat Partidul Mișcarea Populară, cu 29 la sută din voturi, iar pe locul trei a ajuns Alianţa USR-PLUS, cu 9,8 la sută. Partidul Social Democrat, aflat la guvernare în România, a obținut 8,8 la sută dintre voturile moldovenilor cu cetățenie română şi a ajuns pe locul patru. Deși l-a avut în liste pe fostul premier Iurie Leancă, Partidul ProRomânia a obținut un scor modest în Republica Moldova, chiar sub independentul George Simion, clasându-se abia pe locul al şaselea. După anunţarea rezultatelor scrutinului, liderii Blocului ACUM Platforma DA şi PAS au postat mesaje pe Facebook în care şi-au exprimat gratitudinea pentru alegătorii din Republica Moldova. "Am învins în Europa, am învins în România, dar poate cea mai importantă victorie e cea de acasă. ACUM am învins într-un scrutin european, pe care niciun dictator sinistru nu-l poate anula, așa cum au făcut-o la Primăria Chişinău sau la Parlamentul Republicii Moldova", a scris preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase. Iar Partidul Acțiune și Solidaritate i-a felicitat pe românii de pe ambele maluri ale Prutului pentru mobilizarea exemplară. "Salutăm votul dat de români pentru justiție, democrație și o Europă Unită și ne exprimăm încrederea că partidele pro-justiție, care au obținut rezultate bune, vor promova cu ardoare și interesele cetățenilor din Republica Moldova", se arată în mesajul PAS. Cetăţenii români care au votat în Republica Moldova spun că îşi doresc schimbări pe ambele maluri ale Prutului.

Să voteze pentru reprezentanţii României în Parlamentul European a venit şi renumitul naist, maestrul Vasile Iovu.

La Ambasada României din Chişinău a votat şi preşedintele PNL Diaspora-Republica Moldova, Adrian Dupu.

La Consulatul României de pe strada Ismail s-au format cozi încă de la primele ore ale dimineţii.

Să-şi exercite dreptul de vot au venit şi cetăţeni români vorbitori de limbă rusă.

Cozi mare au fost şi seara la majoritatea secţiilor de votare din Chişinău, iar sute de alegători n-au reuşit să-şi exercite dreptul constituţional. De exemplu, la secţia deschisă în oraşul Durleşti, aproximativ 200 de oameni n-au reuşit să voteze, chiar dacă programul a fost prelungit cu jumătate de oră. Și la secția de votare de la USM, zeci de oameni au rămas să stea la rând ca să voteze cu puţin timp înainte de ora 21. La Liceul „Gheorghe Asachi”, s-a format o coadă lungă încă de la ora 17. 

Opinia ta contează. Comentează!