/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Ce spun oamenii despre inscripția „Chișinău” ca la Hollywood, care ar putea fi instalată pe dealul de la Ciocana

missing
27 mai 2019, ora 19:08

Inscripții ca la Hollywood, troleibuze turistice și stații de monitorizare a calității aerului. Sunt câteva dintre zecile de proiecte inovative, prezentate la ședința Primăriei de către societatea civilă. Astfel, activiștii speră să contribuie la rezolvarea unor vechi probleme ale Capitalei, dar, totodată, să introducă și câteva noutăți. Deși salută inițiativa, Ruslan Codreanu recunoaște că nu toate vor putea fi susținute financiar de primărie. 

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Dacă observați o trecere de pietoni aproape invizibilă, aflați că în viitor ați putea contribui la marcarea ei. Pentru asta va fi necesar doar să o fotografiați cu ajutorul unei aplicații speciale, iar muncitorii vor veni să o vopsească”.

Ideea aparține unui club de umoriști care au întitulat proiectul „Adoptă o zebră!”. Potrivit autorilor, aplicația va fi creată și promovată chiar de ei, iar pentru a identifica trecerea pietonală, oamenii vor trebui să indice și unde se află. Șeful Direcției Transport, însă, a menționat că deja aproape toate trecerile au fost marcate.

OLEG CARAMAN, ȘEF DIRECȚIA TRANSPORT: „Vă asigur că ceea ce ține de trecerile pietonale, în mare parte au fost efectuate deja. S-a început cu aplicarea în preajma școlilor și în mare parte, deja peste tot există”.

Locuitorii însă spun că abia așteaptă crearea unei astfel de aplicații, deoarece în oraș există multe treceri de pietoni ce se contopesc cu asfaltul: „Să o vopsească, să fie frumos de trecut pentru că treci cu micuțul și mașina lovește”; „Din câte cunosc este un site aproximativ la fel și este binevenită inițiativa, mai ales pentru tinerii activi social, ca mine, care semnalează diferite probleme”; „E bună inițiativa, dar ei vopsesc pentru o zi. Vopseaua nu ține mai mult de o zi. Nu știu dacă mai are sens”.

În cadrul ședinței a mai fost prezentat și un proiect ce prevede crearea mai multor zone pitorești, numai bune pentru un selfie memorabil.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Iar acest deal din sectorul Ciocana ar putea fi ca la Hollywood. Aici ar putea apărea o inscripție gigantică cu numele Chișinău. Astfel autoritățile vor să atragă turiști în Capitală”

DRAGOȘ MUSTEAȚĂ, AUTORUL PROIECTULUI: „Este vorba despre un Chișinău foarte mare, înălțimea de 8-10 metri la literă. 46:48-47:00 Această inscripție gigantă ar fi reprezentativă Chișinăului, poate să vină toată lumea din toată Moldova și din tot universul, să-și facă poze cu ea”.

Potrivit autorului proiectului, oamenii vor putea face fotografii stând pe un pod amplasat chiar sub instalație. „Dacă e ceva frumos, eu nu-s contra”, ne-a spus un locuitor al capitalei.

O inscripție asemănătoare a apărut acum doi ani și pe colinele satului Coșcalia din raionul Căușeni. Atunci, atracția a costat 40 de mii de lei. Iar în Capitală, Ruslan Codreanu a menționat că cheltuielile ar putea fi acoperite din bugetul lucrărilor de amenajare a scuarului Maria Drăgan, care constituie trei milioane de lei. Iar pentru alte inițiative, o soluție ar fi crearea unor platforme de colectare a banilor.

RUSLAN CODREANU, PRIMAR INTERIMAR GENERAL: „Eu toate mi le doresc să fie implementate în oraș, numai sunt unele care par foarte costisitoare, de exemplu tabla de șah din granit și marmură”.

Proiectele prezentate vor fi analizate de autoritățile locale, care vor decide pentru care dintre ele să aloce bani.

Reporteră: Diana Popa

Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram