/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Silvia Radu a declarat la Adunarea Mondială a Sănătății că moldovenii trăiesc cu doi ani mai mult. Reacția experților la discursul ministrei

missing
25 mai 2019, ora 16:16

Ministra sănătății, Silvia Radu, a declarat la cea de-a 72 Adunare Mondială a Sănătății că moldovenii trăiesc mai mult cu doi ani datorită măsurilor complexe adoptate de Guvern. În discursul său, SilviaRadu a vorbit despre acoperirea universală cu servicii medicale și prioritățile Guvernului în domeniu. Unii experți în domeniul sănătății și apărării drepturilor omului, însă, au amintit unele date din domeniul medicinei care „nu ar fi indicatori de performanță și nici de mândrie”.

Silvia Radu se află în aceste zile la Geneva, Elveția, și participă la cea de-a 72 Adunare Mondială a Sănătății care are loc în perioada 20-28 mai, scrie sănătateinfo.md. În discursul său, ministra a ținut să spună cât de multe reușite a înregistrat Guvernul Republicii Moldova în domeniul sănătății.

„Politicile de sănătate au fost întotdeauna o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, acoperirea universală cu servicii medicale fiind principalul obiectiv al eforturilor noastre, așa cum este menționat și în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, aprobată de executiv anul trecut. Ca să îndeplinească aceste obiective, Guvernul nostru a aplicat o abordare complexă, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății, pentru a îndeplini o serie de reforme nu doar în domeniul sănătății, îmbunătățindu-l continuu, ci și mult peste aceste angajamente, reducând nivel de sărăcie, eliminând inegalitățile sociale și de gen și luptând împotriva tuturor formelor de discriminare”, a menționat Silvia Radu.

În continuare, ministrul Sănătății s-a lăudat cu reforma medicinii primare și reforma sănătății publice, ambele în desfășurare. „Am îmbunătățit accesul la servicii medicale de calitate, inclusiv drepturile la sănătate sexuală și reproducere și îmbunătățirea accesului la medicamente esențiale și de calitate. În ultimii doi ani speranța la viață a crescut cu aproape doi ani, iar ratele mortalității sunt în scădere continuă. Toate acestea au fost posibile datorită majorării resurselor publice, mobilizării și investițiilor mai bune”, a continuat Silvia Radu.

Ala Nemerenco, expertă sistemele de sănătate, a menționat drept replică la discursul ministrei că „30,2 întreruperi de sarcină la 100 născuți vii, dintre care o pondere de 6,0 întreruperi la tinere de 15-19 ani și 4,4 la cele cu primă sarcină nu sunt indicatori de performanță și nici de mândrie pentru sănătatea reproductivă a unui sistem de sănătate”.

„Avem întâietate doar la realizarea miilor de chiuretaje și vacuumuri ce rup din vieți și carne, rămânând ancorați la secole de ani-lumină de civilizație. Asta da, îmbunătățiri”, a scris experta pe o rețea de socializare.

Avocatul și apărătorul drepturilor omului Dumitru Slusarenco a reacționat și el la discursul ministrei. „Dar dacă serios, dna Silvia este modestă și nu spune că moldovenii trăiesc cu doi ani mai mult datorită covorului de flori pe care l-a așternut dumneaei anul trecut în Chișinău”, a menționat Dumitru Slusarenco pe o rețea de socializare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram