image
Sursa foto: jurnal.md

Blocul ACUM: Alianța nedeclarată PD-PSRM-Șor să-și asume paralizarea activității Parlamentului și ultimele scumpiri

Blocul ACUM Platforma DA și PAS este în continuare deschis pentru discuții asupra pachetului antioligarhic. Declarațiile au fost făcute astăzi, după încercarea blocului de a convoca sesiunea specială a Parlamentului, propunere respinsă de PSRM.

„Cei care nu vor răspunde pozitiv să-și asume responsabilitatea pentru alegeri anticipate și menținerea regimului oligarhic”, au menționat liderii structurii politice.

„Blocul ACUM a mai făcut o încercare de deblocare a activității Parlamentului. Am sperat că sunt și alți deputați care vor să lucreze în interesul oamenilor. Credem cu tărie în continuare că primul lucru pe care trebuie să-l facă actualul parlament este să redea libertatea instituțiilor de stat, astfel ca să se lucreze pentru oameni, nu pentru cei care au uzurpat puterea”, a declarat Maia Sandu.

Președinta PAS a dat drept exemplu evenimentele din Armenia, dar și a măsurilor curajoase anunațate de noul președinte al Ucrainei. „Același lucru trebuie să-l facem și noi. De aceea suntem astăzi aici. Marți vom propune pentru discuții următoarea lege din pachetul antioligarhic, cel cu privire la Procuratura Generală”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase, a menționat că în Republica Moldova suntem martori la faptul că există o alianță nedeclarată, compusă din PSRM, PD și Partidul Șor.

„Aceasta funcționează împotriva cetățenilor. Această majoritatea a făcut nefuncțional întregul Parlament. Considerăm că e timpul a această majoritate să-și asume public acest lucru, să-și asume paralizarea activității Parlamentului și aprofundarea crizei social-economice din țară. Ei trebuie să-și afirme că nu-și doresc un procuror liber, instituții libere. Această criză vizează și creșterea prețului la cartofi care a afectat grav veniturile populației, în primul rând au de suferit bătrânii noștri. La fel, scumpirea produselor petroliere, neachitarea la timp a salariilor și pensiilor. APL-urile nu pot identifica 800 de mil. de lei pierdute în urma amnistiei fiscale. Timpul minciunilor electorale a trecut. În lipsa banilor externi, statul a împrumutat de la bănci deja 4,2 miliarde de lei”, a spus Andrei Năstase.

De asemenea, urma să fie soluționată și problema patentarilor, chestiune promisă inclusiv de către socialiști în campania electorală. Reprezentanții blocului ACUM au mai spus că vor continua întâlnirile cu oamenii din teritoriu.

Precizăm că PSRM a respins propunerea de astăzi a blocului ACUM Platformei DA și PAS de a organiza ședința Parlamentului, calificându-o drept „nefondată și care nu merită să fie luată în considerare”. Socialiștii spun că pledează în continuare pentru o majoritate parlamentară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: