/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Chișinăul cere o inspecție a depozitului de muniții de la Cobasna. Cristina Lesnic: Munițiile care se găsesc în depozit pot genera o situație de criză

missing
11 mai 2019, ora 14:40

Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna. Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, susține că acest lucru ar oferi o garanție suplimentară a faptului că în acest depozit lucrurile sunt bine administrate.

Despre aceasta a declarat Cristina Lesnic în cadrul unui briefing de presă susținut împreună cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

„O inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna, inclusiv împreună cu reprezentanții OSCE, ar putea să ne ofere o garanție suplimentară că în acest depozit lucrurile sunt bine administrate și să cunoaștem exact ce am putea să facem cu munițiile care deja nu corespund criteriilor de întreținere”, a menționat Cristina Lesnic. Vicepremierul spune că o asemenea investigație a fost solicitată și anul trecut și consideră că această chestiune necesită atenție sporită.

Cristina Lesnic menționează că acest depozit datează din 1940. Potrivit ei, anterior a avut loc o acțiune de distrugere a unor categorii de muniții și consideră că această experiență trebuie repetată. Până la ora actuală nu există un raport clar despre ce se conține în depozitul de la Cobasna. „Munițiile care se găsesc în depozit pot genera o situație de criză și este important de a verifica în ce moment și cum reacționează autoritățile constituționale pentru a asigura securitatea”, a menționat vicepremierul pentru reintegrare.

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a declarat că se lucrează asupra organizării unei vizite „3+2” a mediatorilor și observatorilor în regiune și când această vizită va deveni posibilă, se va încerca să se vadă tot ce este posibil de văzut. „Am avut câteva încercări să avem acces liber, nestingherit la acest depozit, nu s-a dat curs acestor încercări. Eu voi pune în discuție din nou acest subiect”, a declarat oficialul.

Potrivit lui, la depozit sunt stocate muniții învechite care nu pot fi transportate pentru distrugere în alte părți. „Ele prezintă pericol pentru oamenii din zonă. Este o întrebare deschisă și pentru mine, nu am un răspuns acum, dar voi explora acest subiect”, a menționat Franco Frattini.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram