Academicianul a împlinit 90 de ani
Social 9 mai 2019, 21:30 | 2883

Mii de bebeluși au văzut lumina zile datorită unui profesionist, care își vede rostul doar în a merge la muncă. Astăzi, emeritul academician, ginecologul Gheorghe Paladi împlinește 90 de ani. La această vârstă venerabilă, el continuă să salveze nou-născuții și mamele, cărora le-a dedicat mai toată viață.

Emeritul obstetrician Gheorghe Paladi nu-și închipuie viața fără muncă, așa că nu lipsește nicio zi de la Spitalul Clinic Municipal nr.1. El asistă la nașteri...

În sala de operație este alături de cei, pe care i-a învățat, ce a știut mai bine - obstetrica, o specialitate de urgență.

Gheorghe Paladi mai consultă și femeile, care își doresc copii, dar se confruntă cu probleme.

Datorită efortului, pe care l-a depus obstetricianul pe parcursul a 67 de ani, mii de bebeluși s-au născut sănătoși.

Obstetricianul - ginecolog Gheorghe Paladi a început să studieze medicina pe când era adolescent.

A absolvit Institutul de Medicină din Chișinău în 1951. Gheorghe Paladi face parte din "promoţia de aur", alături de nume cunoscute precum este Nicolae Testemiţanu.

Peste câţiva ani a susținut teza de doctor habilitat în științe medicale.

Academicianul a scris peste 600 de lucrări științifice. Are 10 brevete de invenție. Gheorghe Paladi a fost primul, care a introdus aici endoscopia în diagnosticarea și tratamentul problemelor ginecologice, iar medicii din România învățau cum să pună în practică această metodă.

A creat o şcoală ştiinţifică în domeniul obstetricii şi ginecologiei şi a fondat Centrul de cercetări demografice. Gheorghe Paladi constată că de la un an la altul se nasc tot mai puțini copii. Familiile ori nu au posibilitate să-i crească, ori sunt născuți în străinătate.

Academicianul a reprezentat Republica Moldova la 18 congrese internaționale. Colegii săi îi doresc în această zi, sănătate și să le fie alături încă mulți ani, cu noi idei și realizări.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie