/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

/VIDEO/ Terasă peste morminte? Pe teritoriul unde ar urma să fie construită terasa, erau aruncați basarabenii asasinați de sovietici

missing
03 mai 2019, ora 18:51

O terasă este ridicată chiar peste mormintele unor basarabeni, omorâți de Armata Roșie. O spune Agenția de Inspectare a Monumentelor care susține că edificiul va fi ridicat pe un loc istoric, la intrarea în Valea Morilor. Chiar și piatra comemorativă a fost scoasă. Așa că reprezentanții agenției s-au adresat în judecată pentru a împiedică ridicarea terasei.

În apropiere de Academia de Arte, lângă intrarea pe teritoriului parcului Valea Morilor, de câteva zile, se desfășoară un șir de lucrări, iar piatra comemorativă a fost strămutată. „Este ilegal!”, spun cei de la Agenția de Inspectare a Monumentelor.

„Încălcarea este faptul că noi ne aflăm alături de clădirea Academiei, care este monument inclus în Registru și are o zonă de protecție. Și a doua încălcare – noi ne aflăm pe terenul parcului, care este inclus în Registru și lucrările se execută nemijlocit pe terenul parcului”, a declarat directorul adjunct AIRM, Sergiu Chiriac.

Și asta nu e tot. Potrivit specialiștilor, pe teritoriul unde ar urma să fie construită terasa, până în 1941, erau gropi cu var, unde erau aruncați intelectualii basarabeni, care ar fi fost asasinați de sovietici. Din cele două gropi, au fost scoase 85 de cadavre, iar printre victime erau și fii unui deputat din Sfatul Țării.

Sunt niște gropi unde aduceau piatra de calcar, la temperatură mare se ardea și piatra se transforma din piatră în var. Și când au fost făcute masacrele în masă, gropile celea au fost și prevăzute, în închipuirea lor, unde le aruncăm? În groapă acolo, că este groapă”, a comunicat directorul adjunct AIRM, Sergiu Chiriac.

Deocamdată, la fața locului, câțiva muncitori efectuau lucrări de amenajare a teritoriului, însă și pentru asta agentul economic trebuia să aibă aviz. Nu este clar dacă îl are și ce autoritate ar fi eliberat autorizația. De astfel, agenția a menționat că Ministerul Culturii ar fi respins solicitarea agentului economic.

 Curățirea terenului, pentru construcția mai departe, dar de care o să fie treaba nu ne interesează în primul rând.Aici a fost vreo clădire demolată? -Nu a fost demolată, acelea au fost aduse”.

Pe pancarta de pe gardul improvizat se spune că acolo urmează să fie construită o terasă, care va avea și o zonă de joacă pentru copii. Am sunat la numerele de telefon indicate, dar nimeni nu a răspuns.

 Unii trecători dezaprobă construcția unei terase pe un loc ce are o conotație istorică.

„Nu este chiar niciun simț de omenie. Acest mormânt pe care îl vedeți cândva a fost în partea dreaptă și veneau oamenii, depuneau flori. Acum l-au schimbat, dar istoria nu se schimbă”.

„Nu pot să vă spun pentru că nu ne folosim de aceste terase”.

În orice caz, în apropiere de monument, nu se leagă. Mai bine de păstrat monumentul și de găsit alt loc pentru terasă. Înțeleg, că și de terasă avem nevoie”.

Reprezentantul agenției a mai declarat că a apelat și la instanța de judecată pentru a afla cine a permis ridicarea terasei.

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram