image
Sursa foto: Florin Marin//Facebook

Cum răspunde preotul din Dereneu la acuzațiile că ar fi pulverizat gaze lacrimogene în biserica plină cu oameni

Preotul din satul Dereneu, Călărași, neagă acuzațiile care i se aduc, precum că duminică, de Florii, ar fi stropit în biserică cu gaze lacrimogene, în timp ce acolo se aflau enoriași. Preotul mai spune că totul este o „făcătură”, iar acuzațiile sunt false și au fost inventate din motiv că este membru al Mitropoliei Basarabiei.

„Duminică, de Florii, m-am dus să mă închin în fața bisericii. Atunci am simțit un miros de picioare nespălate, deoarece oamenii dorm în biserică de un an și jumătate. Și am rugat pe mâna mea dreaptă să-mi aducă mirul(spray). Atunci am dat de vreo trei, patru ori cu mir, apoi am plecat. Între timp, cei din biserică au dat cu „diclofos”, iar la scurt timp au chemat salvarea. Salvarea a constatat că nu-i nimic. Ei au mai stat la biserică 3-4 ore și au plecat acasă și acolo i-au sfătuit cineva „hai să mai chemăm salvarea odată”, ne-a declarat preotul Florin Marin.

Slujitorul Domnului ne-a mai spus că cele două persoane internate ar avea rude la Spitalul din Călărași, iar acestea au fost internate fără nici un motiv.

„Cu tatăl șefului de secție de la Spitalul din Călărași noi ne judecăm, acesta face parte din tabăra cealaltă. Și au internat la spital o femeie care le-a spus medicilor că o doare ochii (de la spray-ul dat din biserică). Dar nu este adevărat. Oamenii din sat mi-au spus că ea a fost văzută acasă și nu este internată. Caută motive, văzând că pierd judecățile”.

Acesta ne-a mărturisit că-i pare rău că munca sa (timp de 30 de ani) nu este apreciată de localnicii din Dereneu. Mai mult, Florin Marin afirmă că astăzi a avut o înmormântare, iar răposatul nu a fost lăsat în biserică din cauza scandalului iscat între cele două tabere încă de acum un an.

Administrația Spitalului din Călărași nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne confirma sau infirma faptul că două persoane au fost internate la spital în stare gravă în urma incidentului de duminică.

Pe numele preotului din localitate au fost depuse două plângeri, iar poliția ne-a declarat că acest caz este investigat.

Amintim că scandalul de la Dereneu, Călărași a fost pornit în luna martie a anului trecut, atunci când lăcașul sfânt a trecut de la Mitropolia Moldovei în subordinea Mitropoliei Basarabiei. În acest sens peste 400 de enoriași au semnat o petiție prin care au solicitat ca biserica să treacă la Mitropolia Basarabiei.

Preotul Florin Marin spunea că biserica a trecut la Mitropolia Basarabiei din motiv că acolo „am văzut mai multă duhovnicie, mai multă blândeţe, mai multă credinţă, milostenie şi iertare. Totodată nu suntem obligaţi să achităm taxe enorme. În calitate de preoţi ai Episcopiei de Ungheni şi, din păcate, nu toţi preoţii au curajul să spună, eram obligaţi să oferim între 2000 şi 5000 de lei, în funcţie de cât de mare e parohia. Pe lângă aceasta, se colectau bani pentru zile de naştere, ziua episcopului, bani pentru veşminte etc. Nu episcopul acumula aceste taxe, ci protopopul de Călăraşi, Grigore Dodon. Tensiunile au apărut imediat după ce am trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei”.

Tot atunci, patru cetăţeni din localitate împreună cu juriştii Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni au depus o plângere în care au solicitat să ca biserica să fie trecută înapoi în subordinea Mitropoliei Moldovei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: