/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Toalete publice, modernizate. Câți bani vor fi alocați pentru construcția primelor opt grupuri sanitare din cele 20

missing
22 aprilie 2019, ora 18:01

Mai bine mai târziu decât niciodată. Autoritățile municipale și-au îndreptat privirile spre toaletele publice, care de ani buni sunt adevărate focare de infecție. Vor să le renoveze, însă nu pe toate, ci pe opt din cele 20 la număr, după ce vor trece în gestiunea Direcției Locativ Comunală. Pentru asta vor fi cheltuite cinci milioane de lei din bugetul municipal. Din cauza murdăriei și a mirosului insuportabil, trecătorii spun că evită să le pășească pragul și preferă să meargă în localuri.

 Unele toalete publice din capitală sunt nefuncționale, ca și aceasta de pe strada Bodoni din Chișinău, care de ceva vreme are canalizarea defectă”, Ana Sârbu, reporter TV8.

Aici am surprins un lucrător de la „Autosalubritate”, chiar în timp ce se chinuia să desfunde țeava de canalizare.

Pentru că-i murdărie, șervețele, tot ce vrei a intrat acolo. Până nu am să destup pe cea centrală, asta nu am să o pot distupa. –Faceți asta de unul singur? În doi.

Cei care au nenorocul să caute un WC public spun că, deși cu greu îl găsesc, trebuie să înfrunte mizeria și izul înțepător din acesta.

Mă plimb aici în fiecare zi și am observat că nu este veceu. Doar în centrele comerciale bune, scumpe, acolo sunt și hârtie igienică și săpun. În rest – nu, parcă suntem în junglă.

De toalete avem nevoie foarte mult. Sunt extrem de murdare. Practic este imposibil să intri. Te plimbi cu copilul și este imposibil să mergi cu copilul la toaletă.

Știam că mai înainte erau în parcul de la Catedrală, dar acum nu mai sunt. Așa că nu știu dacă mai sunt prin regiune.

Eu nu le văd pe ele pur și simplu.”

Oamenii spun că ar fi gata să plătească și bani, doar să aibă parte de condiții decente.

Eu sunt de acord chiar și cu toaletele cu plată.

Să fie măcar dotate cu zone speciale ca să-ți poți schimba bebelușul, să fie curate și să aibă produsele de igienă necesare.

În primul rând trebuie să fie menținute, să fie curat. Deja cum arată… poate să fie foarte simplu.

În prezent, cele 20 de toalete publice din Chișinău sunt gestionate de regia „Autosalubritate”. Însă, autoritățile municipale au anunțat că în curând ele vor trece la balanța Direcției Locativ-Comunală. Astfel, până la sfârșitul acestei veri primele grupuri sanitare- opt la număr- vor avea o nouă înfățișare.

Am făcut un calcul ca să le adaptăm pe cele existente la condițiile care ni se solicită este costisitor. Din acest motiv mergem pe varianta de a face altele moderne. Ne-am propus să facem niște vecee în care să aibă acces toate persoanele, fără discriminare. Să avem veceuri care să fie dotate cu apă rece, apă caldă, să fie iarna încălzite, vara condiționate”, Ion Bordiumov, șeful Direcției locativ-comunale.

Pentru construcția celor opt toalete, din centrul Capitalei și din parcul Alunelul, vor fi alocate 5 milioane de lei. Pentru a le putea folosi, locuitorii vor trebui să achite o anumită sumă de bani, excepție fac persoanele cu dizabilități.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram