Proteste violente în Albania
Externe 15 aprilie 2019, 15:30 | 1291

Mii de oameni s-au adunat pe străzile capitalei albaneze Tirana, pentru a cere demisia prim-ministrului Edi Rama, șeful Guvernului socialist. Manifestația a degenerat în violențe. Cel puțin 15 oameni au fost răniți. Detalii despre acest eveniment, dar și alte știri externe aflați în cele ce urmează.

Poliția a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a împiedica miile de protestatari să între în clădirea Parlamentului. În replică, manifestanții au aruncat cu sticle incendiate, petarde şi bombe fumigene în autorităţi. Lumea cere în continuare demisia premierului Edi Rama, șeful Guvernului socialist, şi organizarea alegerilor anticipate. Protestele din Albania sunt în desfăşurare de două luni.

Un bărbat a fost ucis, iar alţi trei au fost răniţi în urma unui atac armat, produs în apropierea unui club de noapte, în oraşul australian Melbourne. Potrivit presei locale, focurile au fost trase dintr-o maşină parcată în preajmă spre un grup, care stătea în afara localului. Autorităţile îl caută acum pe făptaș, dar au transmis că nu există dovezi care să indice că atacul armat a fost de natură teroristă.

Noi acuzații la adresa fondatorului WikiLeaks. Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat că lui Julian Assange i s-a retras azilul politic pentru că a încercat să înfiinţeze un „centru de spionaj” în cadrul Ambasadei Ecuadorului la Londra. Între timp, publicația spaniolă "El Pais" a dezvăluit imagini din interiorul ambasadei. Filmările confirmă reproşurile ecuadorienilor, care s-au plâns că hackerul se plimba, de plictiseală, cu skateboardul pe coridoare, iar când se enerva, se certa ore în șir cu gardienii. În încercarea de a nu fi extrădat în Suedia, unde era cercetat pentru un presupus viol, Assange a trăit șapte ani într-o cameră, în incinta Ambasadei Ecuadorului la Londra, dar a fost arestat, săptămâna trecută, de către autorităţile britanice și riscă acum extrădarea în Statele Unite.

Opinia ta contează. Comentează!