Alegeri 2019: Raportul final al Promo-LEX
Politic 12 aprilie 2019, 17:33 | 2168

Morți în listele de la secţiile de votare, utilizarea resurselor administrative, oferirea pomenilor electorale la cote record și creşterea inexplicabilă a numărului de alegători în Registrul de Stat. Sunt câteva dintre concluziile Asociației Promo-LEX, prezentate în raportul final al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare 2019.

Prezenţa persoanelor decedate în listele de alegători este o altă problemă care nu a fost soluţionată, se constată în raportul Promo-LEX.

Cazurile de utilizare a resurselor administrative şi de oferire a darurilor electorale au crescut de opt şi, respectiv, şapte ori comparativ cu alegerile parlamentare de acum patru ani.

Şi numărul de incidente electorale raportate în ziua votului este unul record.

Totodată, misiunea de observare Promo-Lex a identificat cel puţin 59 de cazuri de mituire a alegătorilor, în special la secţiile la care au fost aduşi votanți din regiunea transnistreană. De partea cealaltă, şefa Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a spus că instituţia pe care o reprezintă a respectat cu stricteţe prevederile Codului Electoral şi că nu CEC-ul stabileşte regulile de desfăşurare a alegerilor, ci deputaţii prin legile pe care le adoptă.

Opinia ta contează. Comentează!