/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Serviciul Vamal și Primăria Chișinău și-au scos ofertele de muncă la „mezat”! Cererile și ofertele de la Târgul de Cariere

missing
12 aprilie 2019, ora 18:39

Sute de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au venit astăzi la deschiderea Târgului de Cariere din Capitală. Interesați în primul rând de salarii, aceștia au dat năvală la stand-urile companiilor, dar ofertele pe care le-au auzit nu au fost pe măsura așteptărilor. De cealaltă parte, angajatorii spun că sunt pregătiți să dea salarii mari angajaților care cunosc limbi străine, programe IT și au experiența de cel puțin câțiva ani.  

Majoritatea companiilor pregătite să angajeze persoane fără experiență au fost cele autohtone. Serviciul Vamal de exemplu a oferit posturi de muncă la frontierele de sud și nord.

LILIA MELNIC, ANGAJATĂ A SERVICIULUI VAMAL: „Angajații noștri beneficiază de tot pachetul social și salariul de bază este în dependență de experiența persoanei care candidează, variază de la cinci la șapte mii”.

La târg l-am întâlnit și pe primarul interimar al Capitalei Ruslan Codreanu. Acesta, însă, ne-a zis că nu a venit să-și caute un loc de muncă, ci să recruteze personal oameni la Primărie și direcțiile subordonate, unde sunt peste 1200 de locuri vacante.

RUSLAN CODREANU, PRIMAR INTERIMAR AL CAPITALEI: „Azi nu caut un post de muncă nou încă. Azi am venit cu oferta de angajare a Primăriei. Căutăm noi să angajăm oameni buni, talentați, profesioniști. Am două colege foarte drăguțe, care recrutează și fac publicitate primăriei”.

Întreprinderile din străinătate, însă, au avut cerințe mai mari. În schimb, oferă și un salariu pe măsură, care ar fi de zeci de ori mai mare decât cel mediu lunar pe economie.  Spre exemplu, o bancă din România cere tuturor angajaților săi potențiali să treacă mai întâi un stagiu de practică care durează șase luni.

ANASTASIA GONȚA, ANGAJATĂ A UNEI BĂNCI: „La fiecare etapă fiecare candidat trebuie să treacă cursurile noastre intensive și testările pe care le avem, după care vedem în ce domeniu putem să lucrăm cu dumnealui”.

Totuși, angajatorii spun că în acest an oamenii, în primul rând, aleg jobul în funcție de salariul oferit, care, desigur, trebuie să fie cât mai mare.

Și dacă adulții au căutat salarii bune, tinerii studenți erau pregătiți să accepte orice loc de muncă, experiența fiind mai importantă: „Pentru moment aș vrea cel puțin experiență să capăt”, spune un student.

Târgul de Cariere se află la cea de-a 15-a ediție. În acest an participă peste 50 de angajatori, care oferă peste 2000 de locuri de muncă.

Reporteră: Diana Popa

Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram