image
Sursa foto: Horizon Telescope Collaboration

Prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre a fost dezvăluită

Prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre a fost prezentată de oamenii de ştiinţă de la Event Horizon Telescope Collaboration.

Dezvăluirea a fost făcută în urma unor conferinţe de presă desfăşurate simultan, la Bruxelles, Lyngby, Santiago, Shanghai, Tokyo, Taipei, şi Washington D.C.

„Imaginea prezintă un inel strălucitor, format în timp ce lumina este întinsă în jurul gravitaţiei extrem de puternice din jurul găurii negre, care este de 6,5 miliarde de ori mai masivă decât Soarele” arată un comunicat al Proiectului Event Horizon.

Pentru a surprinde o imagine a unei găuri negre, cercetătorii au combinat puterea a opt radiotelescoape din jurul lumii folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT.

Aceasta creează un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului. Existenţa găurilor negre este universal acceptată printre astronomi, dar încă există multe lucruri necunoscute despre ele, scrie adevărul.ro.

În iunie 2018, cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creştere din univers. În cadrul transmisiunii live, este explicat întregul proces în urma căruia fotografia a fost obţinută, precum şi ce reprezintă aceasta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: