/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Emoții la examenele de simulare. Ce spun elevii despre testele la Matematică și Istorie Română și Universală

missing
08 aprilie 2019, ora 19:05

Elevii de la liceul „Stefan cel Mare” au ieșit de la examenul de Matematică, fiind convinși că s-au descurcat.

„Dacă cinstit, nu am fost descurajat, am scris după așteptările mele și totul a fost bine. Și dacă totuși suntem la matematică, care este teorema lui Pitagora? Ipotenuza la pătrat este egală cu produsul catetelor la pătrat”.

„În timpul prebacului eram puțin pierdută, dar totuși am găsit răspunsul la toate. Am fost surprinsă de matrice care s-a dat, acestea nu le-am reușit să le repet pe toate”.

Profesoara de matematică spune că a discutat cu elevii după ce au ieșit de la examenul de similare și a înțeles de la ei ca au rezolvat testul fără dificultăți.

Din câte am auzit, de la copii care mi-au spus, accesibil, adică nu a fost nici un item care noi nu am fi studiat ceva. Deoarece au fost la real oricum cred că o să se descurce la bacalaureat cel puțin”, Tatiana Pribega, profesoară de matematică, liceul „Ștefan cel Mare”.

Și dacă matematica nu a dat mari bătăi de cap, examenul la Istorie a cam dat bătăi de cap elevilor de la liceul „Natalia Gheorghiu”. La subiectul trei trebuia să lucreze cu harta, iar momentul i-a pus puțin în încurcătură.

„Au fost careva dificultăți și momente neclare. Însă eseul a fost un exercițiu plăcut. -La ce temă a fost eseul? -Eseul a fost despre Dacia și Roma. Partea a treia a trezit câteva întrebări, mi s-a părut că nu a fost spațiu suficient pentru lucru”.

Desigur, au fost niște probleme la formularea sarcinii. Au fost careva contradicții în prima parte, dar, dacă te pregătești bine, atunci este real să susții examenul. -Dacă tot vorbim despre istorie, ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009 în Republica Moldova? -Lovitura de stat, nu?

„În primul rând cunosc bine istoria. De aceea, mi-a fost destul o zi ca să repet toată materia. -Dacă tot vorbim despre istorie, cine este Ștefan cel Mare? -Ștefan cel Mare este cel mai renumit domnitor al Moldovei”.

Chiar și profesoara de istorie susține că itemul 3 a fost unul complicat, pentru că harta nu conținea vreo inscripție sau o dată pentru a afla din ce perioadă este.

Totuși, eu cred că primul document, la primul exercițiu este contradictoriu. A doua hartă era hartă oarbă, adică nu sunt inscripții istorice, nu sunt nici un fel de date, noțiuni, definiții, este doar sarcina. Nu toți elevi au înțeles, care este cerința exercițiului”, Ana Cirivinca, profesoară de istorie, liceul „Natalia Gheorghiu”.

Notele de la examenele de simulare nu se trec în catalog. Oficial, primul examen de bacalaureat va fi susținut pe 4 iunie, iar ultimul pe 21 iunie. Anul acesta, Bacalaureatul va fi susținut de peste 17 mii de tineri, dintre care 2 mii sunt din sesiunile anterioare.

Reporter: Gabriela Cebotar
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram