/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Rwanda marchează 25 de ani de la începutul genocidului soldat cu moartea a 800 de mii de oameni

missing
07 aprilie 2019, ora 17:25

Rwanda comemorează duminică cele aproximativ 800.000 de persoane ucise în timpul genocidului sângeros început în urmă cu exact 25 de ani.

Genocidul din fosta colonie belgiană a debutat la 7 aprilie 1994, când reprezentanţi radicali ai hutu, etnia majoritară din Rwanda, au început să ucidă membri ai minorităţii tutsi, dar şi etnici hutu moderaţi, scrie Agerpres.

Masacrul s-a încheiat după 100 de zile, atunci când Frontul Patriotic Rwandez (RPF), fondat de etnici tutsi în afara graniţelor, a invadat ţara venind din Uganda şi avându-l drept lider pe Paul Kagame, actualul preşedinte al Rwandei.

„Evenimente precum cele întâmplate aici nu se vor repeta niciodată. Ne rugăm ca niciun om să nu îndure vreodată aceleaşi traume, în special fraţii şi surorile noastre din Africa”, a spus duminică preşedintele Paul Kagame, după ceremonia depunerii de coroane de flori la memorialul din Kigali dedicat victimelor genocidului din 1994.

În Rwanda post-genocid, tinerii trebuie să joace un rol mai important, a subliniat el, remarcând că trei sferturi dintre ruandezi au sub 30 de ani, iar 60% sunt născuţi după 1 iulie 1994.

Duminică este prevăzută o comemorare pe stadionul naţional din Kigali, la care este aşteptat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Ne exprimăm solidaritatea cu familiile şi prietenii victimelor. Actele respective oferă şi ocazia de a reflecta asupra lecţiilor trecutului, pentru regiune şi întreaga lume, într-un moment când susţinerea valorilor universale, asumarea responsabilităţii şi promovarea multilateralismului sunt mai relevante ca niciodată”, a subliniat sâmbătă, într-o declaraţie, şefa diplomaţiei UE Federica Mogherini.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram