Fără tutun în rândul adolescenților
Social 5 aprilie 2019, 19:58 | 950

Deputatii Blocului ACUM Platforma DA si PAS si-au exprimat ingrijorarea fata de incercarile unor firme din industria tutunului de a face ca produsele lor sa fie mai accesibile pentru adolescenti prin amplasarea gheretelor specializate in apropierea institutiilor medicale si de invatamant. In context, membrii Blocului ACUM l-au indemnat pe fostul deputat PPEM Simion Grisciuc sa-si retraga sesizarea depusa la Curtea Constitutionala, in care cere abrogarea legii privind controlul tutunului, intrata in vigoare la 1 ianuarie.

Potrivit reprezentanților Blocului ACUM Platforma DA și PAS, prin intermediul fostului deputat din partea Partidului Popular European din Moldova Simion Grișciuc, se încearcă abrogarea prevederilor legii privind controlul tutunului, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Mai exact, legea interzice comercializarea produselor de tutungerie în raza a cel puțin 200 de metri de la orice instituție medico-sanitară sau de învățământ, de către unități comerciale cu suprafața mai mică de 20 de metri pătrați. Astfel, deputații Blocului ACUM consideră extrem de gravă încercarea lui Grișciuc, fostul director al Societății pe Acțiuni „Tutun CTC”, de a spori accesibilitatea țigărilor, în special pentru adolescenți.

În acest context, deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS l-au îndemnat pe Simion Grișciuc să-și retragă sesizarea de la Curtea Constituțională. Totodată, structura politică i-a cerut lui Iurie Leancă, președintele PPEM și șeful Consiliului National Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, să transmită Curții Constituționale poziția Consiliului asupra subiectului sesizării lui Grișciuc și să condamne public încercările repetate ale acestuia de a abroga legea privind controlul tutunul.

Simion Grișciuc nu a fost de găsit la telefon pentru comentarii. El nu a răspuns nici la mesajul trimis pe Facebook. Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, avea telefonul deconectat. Iar Iurie Leancă a scris într-o postare pe Facebook că a semnat astăzi decizia Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, prin care s-a dat curs inițiativelor și propunerilor venite din partea instituțiilor statului și a societății civile de a nu permite comercializarea produselor de tutungerie în apropierea instituțiilor de învățământ și medico-sanitare. Leancă a adăugat că vânzătorii care nu se vor conforma legii vor fi amendați.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie