/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Minimul de existență, criticat de oameni. Aceștia spun că nu ar putea supraviețui cu sumele estimate de autorități

missing
05 aprilie 2019, ora 19:02

Cifrele arată că valoarea minimului de existență pentru 2018 diferă în funcție de vârsta copilului. Astfel, un bebeluș are nevoie de 712 lei pe lună, iar un copil de vârsta preșcolară – 1540 de lei. Părinții cu care am discutat nici nu au crezut că aceste date ar fi reale.

„ – Până la un an ar fi necesar în jur de 700 de lei. –Nu, imposibil. Până la un an? Nu…”

„- 1500 de lei pentru un copil? Nu știu, nu cred”.

„ – Pe zi? – Pe lună. – Nu… Este o sumă imposibilă”.

„– În jur de 1500 de lei. – Asta așa cred autoritățile noastre, dar realitatea este cu totul alta. Dacă se îmbolnăvește, se spune că-s gratuite medicamentele, dar absolut nu-s gratuite. Dacă vine o viroză, minim 1000 de lei”.

Potrivit lor, cheltuielile minime ar fi, de fapt, mult mai mari.

„În jur la cinci, șase mii de lei”.

„Trei, patru mii de lei”.

„În jur de șase, șapte, 800 chiar de euro. Poate mai mult. O grădiniță bună costă în jur de 350 de euro”.

Nici pensionarii nu au crezut cifrele. Minimul de existență pentru aceștia ar constitui doar 1574 de lei.

„Nici de mâncare nu îți ajunge 1500, da încă fiecare pensionar e bolnav… – Și cât ar fi necesar? – Așa cum pensia mea nu-mi ajunge, aș zice că undeva în jur de 4000”.

„O săptămână se poate cu 1500. – Cât ar trebui să fie minimul de existență pentru pensionari? – Cinci mii”.

Totodată, datele Biroului Național de Statistică arată că moldovenii cheltuie mai mult decât câștigă. Astfel, suma medie a fost de 2176 de lei lunar, în timp ce cheltuielile de consum – cu 300 de lei mai mult. Iată cum explică oamenii această diferență.

„– De unde vin acești bani în surplus? –Din străinătate desigur. Mulți din cunoscuții noștri sunt plecați peste hotare. Acolo pentru ei 5-10 euro e puțin, dar pentru noi aici e foarte mult”.

„Lucrează copii, toți după graniță, și aici cheltuie”.

Potrivit experților economici, minimul de existență se calculează în baza unui coș minim de consum care ar permite omului să supraviețuiască. În același timp, diferența între venit și cheltuieli ar fi condiționată, mai degrabă, de modul de colectare a datelor statistice.

Asta e o problemă statistică nu-i un fenomen economic. Mai degrabă ține de modul cum sunt colectate datele. De multe ori o parte din venituri nu se reflectă”, Alexandru Fală, expert economic.

Anul trecut, valoarea minimului de existență pentru populația aptă de muncă a constituit, în medie, puțin peste 2000 de lei. De cei mai mulți bani au avut nevoie bărbații care locuiesc în orașele mari, cum ar fi Chișinău sau Bălți. Minimul lor de existență a constituit aproape 2500 de lei.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram