Mesaj de susținere pentru Kovesi
Externe 3 aprilie 2019, 20:07 | 867

Parlamentul European o susține în continuare pe Laura Codruța Kovesi în cursa pentru funcția de procuror-șef european. A spus-o președintele instituției, Antonio Tajani, la începutul sesiunii plenare. Încurajări pentru Kovesi au venit și din partea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a criticat dur declinul statului de drept în România. În context, ambasadele a 12 state au transmis astăzi un mesaj public, în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.

Președintele Parlamentului European a cerut autorităţilor române să respecte principiul cooperării între statele membre UE şi să nu pună obstacole la participarea Laurei Codruța Kovesi la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror european şef.

Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și-a reafirmat sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi.

Timmermans a dat asigurări că se discută cu autoritățile române, astfel încât Laurei Codruța Kovesi să nu îi fie îngrădită în niciun fel candidatura pentru șefia Parchetului European. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a subliniat că România are grave probleme în ceea ce privește statul de drept și separarea puterilor în stat. Tot el a avertizat Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, făcând referire la desele ordonanțe de urgență, prin care se operează modificări în domeniu. Semne de îngrijorare în această privință au arătat și 12 țări, care au ambasade la București. Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia le-au cerut autorităților din România să nu abuzeze de putere.

Ambasadorii afirmă că, ”din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns, de la începutul lunii ianuarie. Reacțiile au venit imediat. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că nimeni, indiferent de natura internă sau externă, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, precizând că o asemenea ingerinţă este nepermisă. Un mesaj similar a avut și premierul Viorica Dăncilă. "Nici măcar președintele Parlamentului European nu poate solicita întreruperea unei anchete", a declarat Dăncilă, precizând că nu va permite ambasadorilor altor state să facă agenda premierului României.

Opinia ta contează. Comentează!