Zelenski și Poroșenko, în turul doi
Externe 1 aprilie 2019, 18:40 | 1154

Victorie spectaculoasă a actorului de comedie Volodimir Zelenski în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina. După procesarea a peste 60 la sută din voturi, Zelenski a acumulat 30,36 la sută din sufragii, fiind urmat de actualul șef al statului, Petro Poroșenko, cu 16,40 la sută. Zelenski și Poroșenko se vor confunta, pe 21 aprilie, în cel de-al doilea tur de scrutin.

Victoria actorului Volodimir Zelenski nu a fost o surpriză pentru mulți. Favorit în toate sondajele făcute până la alegeri, Zelenski s-a bucurat de sprijinul celor nemulţumiţi de politicienii din vechea gardă, pe care-i consideră corupţi şi ineficienţi. Imediat după ce exit-poll-ul dat publicității la închiderea urnelor l-a arătat câștigător, actorul de comedie le-a mulțumit susținătorilor săi.

Ceva mai puțin entuziasm a fost în tabără actualului șef al statului, Petro Poroșenko, ieșit al doilea în primul tur al cursei prezidențiale. În fața susținătorilor săi, Poroșenko a recunoscut că scorul obținut este o lecție dură pentru el, din care are multe de învățat și le-a cerut tinerilor să îl sprijine în cel de-al doilea tur de scrutin. În schimb, fostul premier Iulia Timosenko a fost eliminată din cursa prezidențială. Ministerul de Interne de la Kiev a anunțat că pe durata scrutinului au fost înregistrate peste 1.500 de plângeri de încălcare a legii electorale. Acestea includ campanie electorală în secții și încercări de cumpărare a voturilor. Cum niciun candidat nu obţinut peste 50 la sută din sufragii, pe 21 aprilie, Poroșenko și Zelenski se vor confrunta din nou. Asta în condițiile în care presa ucraineană scrie despre Zelenski că ar avea o alianță cu Igor Kolomoiski, un om de afaceri aflat în rivalitate cu Poroșenko. Zelenski a negat însă vehement acuzațiile. De partea cealaltă, Poroșenko, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, este criticat pentru modul lent de implementare a reformelor promise, dar și pentru ineficiența în lupta contra corupției.

Opinia ta contează. Comentează!