/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ În acest weekend, Republica Moldova va trece la ora de vară. Ce spun medicii la acest capitol

missing
29 martie 2019, ora 18:25

Duminica trecem la ora de vară. Astfel, vom da acele ceasornicului cu o ora înainte. Tradițional, medicii amintesc despre efectele negative ale schimbării asupra sănătății. Cei mai afectați sunt copii și persoanele în vârstă. Totuși, aceasta nu este ultima dată când se schimba ora. Conform autorităților, abia la anul se va decide dacă rămânem la ora de vară sau la cea de iarnă. Cert este că după 2021, vom renunța definitiv la modificarea acelor ceasornicului.

Unii oameni cu care am discutat astăzi spun că au nevoie de ceva timp pentru a se adapta noului regim.

Ne deprindem vreo două săptămâni dimineața și seara, simțim. Și oboseală este.

Este stres și pentru noi și pentru copii. Eu de exemplu deja mă trezesc o oră mai devreme pentru că este soare afară.

Totuși, majoritatea consideră că ar fi timpul să renunțăm la schimbarea sezonieră a orei, deoarece aceasta nu mai aduce niciun folos.

Ar fi bine să renunțăm, pentru că pentru copii e rău, ei nu dovedesc să se scoale, e problematic.

Nu știu dacă mai are sens să trecem înainte, înapoi.

Înainte era folos din asta, fiindcă erau întreprinderi și era o economie oarecare din energie, dar acum nu.

Potrivit medicilor, cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii, vârstnicii, dar și persoanele care suferă de boli cardio-vasculare. Pentru a trece mai ușor peste schimbări, ar trebui să menținem un mod de viață sănătos.

Conform cercetărilor, pentru a se adapta mai ușor la ora de vară, oamenii au nevoie de circa o săptămână, deoarece merge vorba de trezirea cu o oră mai devreme, asta înseamnă perturbarea ceasului biologic. Noi trebuie să ne odihnim și să avem o dietă echilibrată, ceea ce include norma de proteine, vitamine, glucide”, Ludmila Ciolac, medic.

Potrivit propunerii votată recent de Parlamentul European, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va renunţa la schimbarea orei. Și Moldova a anunțat că va adopta aceeași poziție ca țările europene. Conform unui sondaj făcut printre cetățenii Uniunii Europene, 84% s-au declarat în favoarea renunţării la modificarea orei. Trecerea la ora de vară a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial în scopul economisirii energiei.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram