/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Radiație în normă. Potrivit analizelor de laborator, nivelul de radiație în regiunea transnistreană este în limitele normale

missing
29 martie 2019, ora 18:28

Acum două zile cercetătorii s-au întors de la uzina metalurgică din Rîbnița, unde a avut loc incidentul. Spun că deși nu aveau motive de îngrijorare, aceștia au decis să examineze mediul local pentru a se asigura că nu prezintă pericol și nu conține contaminări radioactive.

Măsurările care au fost efectuate alaltăieri au demonstrat că nu prezintă niciun pericol. Chiar dacă să admitem că s-a produs ceva, caracterul acestui incident ar fi, sau, dacă a fost, unul local, care nu prezintă pericol pentru populație”, Ionel Bălan, director adjunct, Agenția Națională de Reglementare Nucleară și Radiologică.

Anterior, angajații agenției au analizat și mușchii din zonă, pentru a stabili ce tip de substanțe chimice au fost aruncate în aer. Potrivit lor, anume această plantă absoarbe cel mai bine componentele radioactive din mediu.

„În cazul dat vedem prezența ceziului într-o concentrație sau într-o activitate radiologică foarte foarte joasă. Nici picul ceziului nu poate fi regăsit, în comparație cu alte picuri ale unor radionucleizi naturali, care sunt pretutindeni, chiar și în noi”.

Mai mult, deocamdată nimeni din agenție nu poate afirma cu certitudine dacă incidentul din Rîbnița a avut loc. Din spusele lor, administrația uzinei ar fi refuzat să discute cu ei.

Chiar dacă a nimerit o sursă neînsemnată împreună cu metalul uzat în cuptor, unde a fost topită, aruncări a radiației în afara sobei nu s-au făcut. Dacă a fost ceva, s-a depus în filtrele care se află la ieșirea gazelor în aer”, Ion Apostol, director, Agenția Națională de Reglementare Nucleară și Radiologică.

Cercetătorii au analizat solul și aerul din Capitală, la Serviciul Hidrometeorologic, cu aparate specializate.

„Deci facem acum o monitorizare la zona de control. Deci efectul dozei ambientale este zece microrentgeni sau 0,1 microsiverți pe oră. Este un debit normal”.

13 este o radiație destul de normală. Deci dacă radiația întrece 20 de microrentgeni, deja este o situație mai periculoasă. Cea mai mare radiație în luna mrtie noi am avut-o pe data de trei, la ora șapte dimineața când am avut 18 microrentgeni”, Olga Melnic, șefa stației Meteorologice Chișinău.

Incidentul de la uzina metalurgică din regiunea transnistreana, orașul Rîbnița, a avut loc la sfârșitul lunii februarie, ziua exactă fiind necunoscută. Potrivit informațiilor parvenite atunci de la un angajat anonim, cuptorul uzinei a fost oprit din cauza arderii unor metale radioactive în interior. Peste o săptămână, autoritățile de la Chișinău au confirmat existența incidentului, însă fără a preciza cauza producerii acestuia sau alte detalii. În total, pentru monitorizarea radioactivității mediului, pe teritoriul Republicii Moldova se află cinci stații automate și 12 manuale.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram