Soluțiile pentru Brexit, respinse
Externe 28 martie 2019, 18:14 | 1041

Membrii Parlamentului de la Londra au respins toate cele opt alternative, propuse tot de ei, pentru gestionarea procesului de ieşire a Marii Britanii din spațiul comunitar și au rămas, din nou, fără soluții. În aceste condiții, premierul Theresa May speră că legislativul va reveni la acordul negociat de Guvern cu Uniunea Europeană și a anunțat că va demisiona, dacă acest lucru îi va determina pe deputații conservatori să voteze documentul.

După preluarea controlului asupra procesului Brexit de la Guvern, Parlamentul a încercat să stabilească, în urma unor voturi indicative, care ar fi soluția ce ar permite deblocarea situației și pentru care ar vota mai mult de jumătate dintre deputați. Niciuna din cele opt variante nu a obţinut însă o majoritate. Printre ele a fost menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, organizarea unui nou referendum, ieșirea din Uniunea Europeană fără vreun acord, dar și revocarea Articolului 50. Imediat după anunțarea rezultatelor, ministrul pentru Brexit s-a grăbit să le amintească deputaților că pot vota oricând acordul negociat de Theresa May cu Bruxellesul.

În căutarea unei majorități parlamentare și fără sprijinul multor colegi de partid, Theresa May a anunțat că este gata să demisioneze dacă Acordul ei va fi votat în Parlament. Premierul a încercat astfel să obțină votul mai multor deputați conservatori, care i-ar vâna funcția, și care ar fi refuzat din acest motiv să îi sprijine planul privind Brexitul. Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va aproba Acordul Brexit. Dacă documentul va fi votat, atunci ziua de 22 mai este data limită. Parlamentul a respins de două ori acordul negociat de Guvernul May cu Bruxellesul, iar un nou vot nu a fost programat. Documentul este considerat unul permisiv, întrucât prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Opinia ta contează. Comentează!